Kad ćemo preko?

, LIFESTYLE

Do pre nekoliko meseci, puni aerodromi i gužva na graničnim prelazima bili su savim normalna pojava. Kako se korona virus širio, mnoge države su se zatvorile, odnosno ograničile transport robe i putnika. Donošenjem ovakvih mera, turistička putovanja u druge zemlje postala su nemoguća.

Svakome kome pakovanje torbe ili kofera i odlazak u „tuđe“ predstavlja relaksaciju, sedenje kod kuće je teško palo. Iako zanimljiva opcija, virtuelni obilasci gradova i kulturnih znamenitosti, jednostavno nisu mogli zameniti osećaj koji se stvara kod svakog avanturiste kada uživo poseti neko mesto, a pitanje „kada će se otvoriti granice?“ postala je redovna poštapalica svih onih koji su željni putovanja.

Izvor: aircraftcompare.com

Uz slabljenje korona virusa, trenutno postoje naznake da možda nije sve izgubljeno i da će leto koje nam predstoji ličiti na prošlogodišnje. Dok turističke agencije, hoteli i morska primorja likuju, mnogi turisti nisu sigurni kako će izgledati odlazak u inostranstvo. Najveću muku zadaje im to što se preventivne mere gotovo svakodnevno menjaju i što već sutra mogu biti potpuno drugačije. Zastrašeni obaveznim testovima na korona virus i karantinima koje su pojedine zemlje uvele, veliki broj turista odustaje od svojih aranžmana.

Ono što je potvrđeno, jeste da gde god da se krene, preventivne mere moraju da se poštuju. Nošenje maski u zatvorenim prostorima, kao i autobusima i avionima, biće obavezno. Socijalna distanca će se primenjivati, što znači da će postojati određena sedišta na koja se ne može sesti. Dalje, govori se i o tome da ulazak/izlazak u zemlje sa velikim procentom smrtnosti od korona virusa, neće biti dostupni, a pregovara se i o međusobnim sporazumima zemalja kako bi se povećanjem turizma spasila ekonomija.

Naša država je u procesu popuštanja mera, pa se tako od nedavno može putovati po regionu, a za ulazak u Srbiju nije obavezan negativan test na korona virus, kao ni samoizolacija ili karantin bez obzira na to da li ste srpski državljanin ili ne. U Evropskoj uniji okolnosti su dosta konfuznije i zavise od zemlje do zemlje. Pre desetak dana, počelo je sklanjanje barijera koje su razdvajale određene zemlje Šengena, čime se ponovno omogućilo bezgranično kretanje njihovog stanovništva.

Ako govorimo o avionskom saobraćaju i presedanjima, situacija se dodatno komplikuje jer pravila variraju. Tačnije, moguć je slučaj da zemlja gde avion pravi pauzu traži negativan test, a da on za konačnu destinaciju nije neophodan. Takođe, problem može nastati i ako niste državljanin zemlje u koju želite da putujete, te se može desiti da vas vrate sa destinacije,  a ako vam je ulazak ipak dozvoljen, postoji mogućnost da morate u karantin ili samoizolaciju.

Da ništa nije definitvno, govori i to da vlasti zemalja Evropske unije zakazuju datume kada će zasedati i dogovoriti se o potencijalnom ublažavanju mera, ali se ti datumi često prolongiraju. Spekuliše se da će se nova pravila uvesti sredinom juna, što će, navodno, znatno ublažiti putovanje ljudi, transport robe i dostavu pošiljki.

Dileme u kojima se putnici trenutno nalaze, jeste da li uopšte vredi putovati, koliko će sva testiranja koštati, ali i koliko će koštati prevoz i smeštaj. Upitno je da li će ugostiteljski objekti povećati cenu kako bi smanjili ekonomski pad u kojem su se našli tokom pandemije ili će ipak cenu sniziti, kako bi privukli što veći broj turista.

Iako putovanja kakvima smo ih do sada znali, u narednom periodu ne možemo očekivati, to ne znači da ona neće biti moguća. Mnoge entuzijaste, prepreke neće zaustaviti da posete destinaciju koja je već dugo na njihovoj listi želja, ali ono što svi moraju imati na umu jeste da gde god putovali, zdravlje ne treba izlagati riziku.

Pročitajte i: Kako iskoristiti znanje influensera za svoj biznis

Autor: Vanja Velisavljev