Svečano otvaranje sezone Beogradske filharmonije „Bitije ljudsko“

, PULS GRADA

Svečano i sasvim nesvakidašnje otvaranje sezone Beogradske filharmonije, zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, zakazano je za 21. septembar na Kolarcu (20č). Filharmonija obeležava 100 godina od prvog izvođenja jedine Bartokove opere „Zamak Plavobradog“, zbog koje će dvoranu Kolarca pretvoriti u modernu opersku scenu. Publika je pozvana da pređe na mračnu stranu u Bartokovom intenzivnom muzičkom trileru u čiju atmosferu će je uvesti čuvena Peta Betovenova simfonija, poznata i kao „Sudbinska“.

„Za otvaranje nove koncertne sezone pripremamo veoma neobičan i drugačiji projekat, i to činimo sa puno entuzijazma. Novina u sezoni je da uvodimo operu pridajući joj veliki značaj, tako ćemo za publiku koncertno izvesti mračni i sagama isprepletani „Dvorac Plavobradog“. Jedina, maestralna opera Bele Bartoka je kao dobar krimić: kad jednom počne, ne možete se odvojiti od njega“, kaže Gabrijel Felc koji u petak započinje svoju drugu sezonu na poziciji šefa-dirigenta Beogradske filharmonije.

Dvorac Plavobradog (bas Balint Sabo) sa svojih sedam tajnovitih vrata fascinira lepu Juditu (mecosopran Adriana Bastidas Gamboa), koja sve čini da ih otvori i otkrije njihove tajne. Bartokovo remek-delo, slušaoce drži na ivici, dok, zajedno sa pevačima i orkestrom prolaze kroz vrata zamka, u iščekivanju da li će mračne sile ipak prevladati. Da bi se dočarala napeta atmosfera puna iznenađenja, dvorana Kolarca će biti obojena neobičnim svetlima koja prikazuju različite sobe zamka, a publika će videti i tri glumice u neobičnim ulogama. Koncertno izvođenje ove opere scenski je uobličio reditelj Aleksandar Nikolić.

Za svečano otvaranje kao i za svaki koncert iz filharmonijske sezone 18/19, omogućeno je sto ulaznica za stajanje koje će moći da se kupe sat vremena uoči nastupa, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

 

Naslovna fotografija: Marko Đoković