Kralj horne sa Beogradskom filharmonijom

, AKTUELNO

Prvi hornista Berlinske filharmonije, Štefan Dor, nastupiće sa Beogradskom filharmonijom pod upravom Uroša Lajovica u petak, 21. aprila (Kolarac, 20h) u okviru ciklusa “Za početnike”. Pored  Koncerta za hornu br. 2 Riharda Štrausa, na repertoaru su takođe dela Betovena i Bizea. Dan nakon beogradskog koncerta, Filharmonija i umetnici sa istim programom nastupaju u Novom Sadu, u okviru Festivala NOMUS.

Štefan Dor je jedan od najpriznatijih svetskih hornista. Bio je prva horna u vodećim orkestrima sveta, a već više od dve decenije je prvi hornista Berlinske filharmonije, u sekciji koja se smatra najboljom na svetu. Čuveni hornista, podjednako tražen kao solista i kao kamerni muzičar, hvaljen je za svoje interpretacije i nazivan “kraljem horne.”

Sa Beogradskom filharmonijom Štefan Dor nastupa prvi put izvodeći Štrausov Koncert br. 2: ”Obožavam Štrausovu muziku, a pogotovo ovo delo. Štraus je bio odličan poznavalac horne, u komponovanju je postavljao veoma visoke zahteve koji pomeraju granice kako instrumenta tako i svirača”, kaže Štefan i dodaje: “Ako mu niste dorasli, ne svirajte Štrausa jer će podmuklo pokazati sve vaše slabosti. Ali, ako prihvatite izazov – on će od vas napraviti heroja.”

Dirigent Uroš Lajovic sa orkestrom Beogradske filharmonije izvešće Betovenovu uvertiru Leonora, kao i Prvu simfoniju Bizea. Dan nakon beogradskog koncerta u okviru redovne sezone, Filharmonija tradicionalno gostuje na Novosadskim muzičkim svečanostima, 22. aprila u Sinagogi od 20h.

 

Izvor: PR