Ljubavno finale u Filharmoniji

, AKTUELNO

Poslednji iz serije filharmonijskih koncerata Za zaljubljene zajedno sa dirigentom Hauardom Grifitsom i pijanistom Andreom Lukezinijem, publika će moći da čuje dva puta, 27. i 28. aprila (Kolarac, 20h). Kako su ljubavnu tematiku doživljavali kompozitori u XX veku Beogradska filharmonija će prikazati kroz dela Prokofjeva, Bartoka i Šostakoviča.

Svaki od ovih kompozitora imao je toliko individualan umetnički jezik koji prevazilazi stilske kategorije. Veoma mi je interesantno što je za kraj ciklusa posvećenom ljubavi Beogradska filharmonija izabrala dela koja ne pripadaju epohi romantizma. Izvodimo veoma autentičan repertoar, a to je veoma tipično za ovaj orkestar”, rekao je dirigent Grifits.

Ljubavno finale počinje komičnim melodijama iz svite “Zaljubljen u tri narandže” Prokofjeva nastale na osnovu čuvene kompozitorove opere. Priča o princu koga jedino smeh može izlečiti od hipohondrije, zasmejaće i filharmonijsku publiku zbog muzičkog humora koji je Prokofjev briljantno predstavio notama.

Koncert za klavir i orkestar br. 3 Bartok je komponovao kao poklon supruzi za njen rođendan, ali je preminuo pre nego što je uspeo da ga završi. Sa Beogradskom filharmonijom ga izvodi italijanski pijanista Andrea Lukezini, nekadašnji student čuvene Marije Tipo koji danas redovno nastupa sa najboljim orkestrima i proslavljenim dirigentima.

Filmska svita Obad Šostakoviča donosi dramatičan završetak koncerta Za zaljubljene. Komponovana je za film koji je stekao veliku popularnost u Sovjetskom Savezu u kome se prepliću ratna i ljubavna priča.

Svi zainteresovani za “zaljubljeni” repertoar još uvek može da pronađe ulaznice za prvi termin u četvrtak, 27. aprila na Kolarcu. Zbog velikog interesovanja Beogradska filharmonija izabrane programe iz redovne koncertne sezone izvodi u dodatnim terminima pod nazivom “Filharmanija – zato što jednom nije dovoljno”. Istu praksu nastaviće i u sezoni 17/18.

 

Foto: Marko Đoković