Pesme koje menjaju raspoloženje – nabolje

, KULTURA

Nije tajna da je muzika pratilja i dobrih, i loših, i onih „ne diraj me“ dana. Dok trčimo, nemamo snage ni za jedan jedini korak više, muzika nas iznenadi i da energiju, koju nismo znali da imamo. Tugu onih loših dana kao da jedino muzika može da leči. Nema te osobe, reči, kafe i čaja, koji mogu učiniti bolji posao. Nekad je i samo jedna pesma, čak i stih, dovoljna da se osmehnemo i pozdravimo veselo dan koji smo otpisali pre samo nekoliko trenutaka. I nije bitno šta slušate, nemojte sebe stavljati u kalupe, dokle god vam prija. Muzika je tu da vam prija, ne da vas klasifikuje, iako je istina da puno možemo znati o osobi na osnovu njenog muzičkog opredeljenja.

Imali ste baš haos na poslu? Pustite pesmu da vas opusti. Unapređeni ste? Proslavite to muzikom koja vam prija. Osećate se umorno i kao da gubite nadu i volju? Nema problema, pesma rešava! Kao što vidimo, muzika je univerzalni lek, dostupan apsolutno svima. Muziku možete koristiti i u preventivne svrhe, naravno, samo treba da odredite koje su to numere koje čine da možete sve. Da, vi možete sve. Vi, vaše omiljene pesme i osmeh možete sve! Nebo je granica, a kreativnost i energija koju dobijate su bez limita!

I dok shvatite da je vreme za red muzike, prošao je samo sekund. Desi se da znate da vam je muzika preko potrebna, ali u datom momentu ne pada vam na pamet baš ništa što biste slušali, jer, znamo, sigurno i vi imate pesme koje su vam se „smučile“, na svu njihovu lepotu.

 Zato u nastavku sledi spisak pesama za te nezgodne dane kada nemate inspiraciju, pa ni za odabir muzike. Ovaj tekst je tu kao podsetnik, koji je svima potreban s vremena na vreme. Naravno, lista može ići u nedogled i da se osvežiti kad god poželite.

ZA DANE KADA NE ŽELITE VIŠE BITI TUŽNI

Foto izvor: freepik.com

Bon Jovi – Livin’ on a prayer

Bryan Adams – Summer of ‘69

Def Leppard – Pour some sugar on me

Gloria Gaynor – I will survive

Elton John – I’m still standing

Queen – I want to break free

The Cure – Friday I’m in love

Whitney Huston – I wanna dance with somebody

Frank Sinatra – Can’t take my eyes off you

Joan Jett – I love rock ‘n’ roll

Đavoli – Sunčan dan

Hladno pivo – Nije sve tako sivo

Yu grupa – Sve ili ništa

Yu grupa – Evo stojim tu

Bajaga – Ti se ljubiš na tako dobar način

Prljavo kazalište – Mi plešemo

Riblja čorba – Avionu slomiću ti krila

Toše Proeski i Antonija Šola – Volim osmijeh tvoj

Bijelo dugme – Napile se ulice

Tajči – Hajde da ludujemo

Novi fosili – Za ona dobra stara vremena

Plavi orkestar – Ako su to samo bile laži

Laki pingvini – Pokreni me

Tutti Frutti – Ti me izluđuješ

Josipa Lisac – Danas sam luda

Eva Braun – Sasvim običan dan

Pročitajte i: Reči Boba Marlija koje će vas inspirisati

ZA DANE KADA ŽELITE DA SE SMIRITE

Foto izvor: freepik.com

Ako ima skeptika, odmah ćemo reći da isprobaju, jer ovo radi. Ova lista nije tako duga kao prethodna, ima svega tri stavke i isti „fazon“, ali pomaže. Ni mi nismo zaluđeni klasičnom muzikom, makar nismo bili do trenutka kad nas je tako lepo umirila. Tri dela, izvanredna. Isprobajte. Možemo reći da nije isključeno, čak je i vrlo verovatno, da ćete biti nadahnuti.

Vivaldi – Četiri godišnja doba

Betoven – Mesečeva sonata

Šubert – „Serenade“

Kako ste danas? Život nije hartija, a osećaji nisu crno slovo na papiru i normalno je da postoji rupa između dva pola: „dobro sam“ i „nisam dobro“ i najverovatnije se većina nas pronalazi u toj šarenoj rupi. To je sasvim u redu, ne morate dati odgovor ili možete onaj nikad zastareli – „komplikovano“. Bilo kako bilo, muzika će promeniti svet! No, pre toga mora da učini svoj najvažniji zadatak, a to je da nas nasmeje. Nas, vas, divne, dobre posetioce ove planete u krizi. Spasićete je, a pre toga spasite sebe, spasite druge. Oplemenimo se svi, pravac na blok muzike!

Za kraj parafrazirajmo Platonvu misao, kako bismo shvatili gore izrečeno: bolja muzika znači bolju državu.

Ne prenagljujte sa zaključivanjem, bilo da je u pitanju država ili da su to ljudi, ali imajte na umu da muzika ipak govori mnogo. Kakva muzika, takva država.

Pročitajte i: 4 albuma koji će obeležiti leto pred nama

Pripremila: Jelena Luković

Foto izvor: freepik.com