Besplatna radionica web programiranja za devojke

, AKTUELNO

Rails Girls zajednica u Srbiji postala je sve brojnija. Nakon prve radionice koja je održana u Beogradu 2013. godine, pojavili su se ogranci u Novom Sadu i Kraljevu. Pored dve radionice godišnje u letnjem i zimskom periodu, održano je nekoliko follow-upova, ali i drugih događaja koji su upravo okupljali devojke koje se bave ili žele da počnu da se bave programiranjem. Veliko interesovanje koje ne prestaje rezultiralo je time da će u narednih godinu dana biti održani program koji će po kapacitetima biti znatno veći i koji će moći da uključe sve one koji su zainteresovani da se pridruže ovoj zajednici, kao učesnici, mentori, saradnici.

Do tad, uigranim tempom, decembar je vreme kada se okuplja mentorski tim koji kroz radionicu pomaže devojkama da savladaju prve korake u web programiranju koristeći Ruby on Rails tehnologiju. Bilo da si srednjoškolka, studentkinja ili već zaposlena, a želiš da proširiš svoje znanje ili se upoznaš sa novom tehnologijom, RGB radionica je osmišljena za tebe. Prethodno iskustvo u programiranju ti nije neophodno, ali svakako ne može biti na odmet.

Naredna RGB radionica će biti održana u novootvorenom coworking prostoru My Work, u Kneza Miloša, preko puta “Londona” i to 10. i 11. decembra. Tokom ovog vikenda, kao i do sad, učesnice će raditi u malim grupama sa svojim mentorima i mentorkama. Cilj je da na kraju drugog dana imaju gotov sajt ili blog koji su same napravile. Pored toga što savladavaju nove veštine, u prilici su da se oprobaju u nečemu što im je ranije možda bilo potpuno nepoznato. Dok u prijatnoj atmosferi bez suzdržavanja od “glupih” pitanja uče, ovo je prilika da se oslobode i uvere da predrasude o programiranju kao “muškoj” profesiji nisu tačne.

15239425_1346917558693226_1921775843_n

Pored želje da što veći broj devojaka učestvuje u RGB radionicama, postoji velika potreba za kadrovima u IT-u, a ovo je samo jedan od načina animacije i motivacije devojaka da se uključe i možda svoje buduće zanimanje potraže u ovoj oblasti.

RGB radionice ne predstavljaju nikakav instant kurs nakon kojeg se neko može nazvati programerkom, ali pomažu da prve i često najteže korake učesnice prođu uz mentorku podršku, nakon čega predstoji samostalno ili učenje u grupama. Još jedna dobra stvar je što su naše mentorke I mentori polaznicama dostupni i nakon radionica za bilo kakva pitanja ili pomoć pri daljem radu.

Prijavni formular za radionicu možete naći ovde od 24. novembra do 3. decembra.

Više informacija potražite na RGB sajtu ili na FB strani