FEST 2023: ,,YU Grupa – Trenutak sna’’ – jedna porodica, jedna država, jedna muzika

, AKTUELNO, KULTURA

Dokumentarni film ,,YU Grupa – Trenutak sna’’ je prikazan u četvrtak 2. premijerno na ovogodišnjem FEST-u u MTS Dvorani. Film su obeležile emocija i nostalgija kako publike, tako i aktera ovog ostvarenja, odnosno porodice Jelić. Članovi benda su i sami prvi put imali priliku da odgledaju ovo ostvarenje zajedno sa publikom. Dočekali su ga sa uzbuđenjem, a završili sa oduševljenjem i zahvalnošću.

Kroz film možemo da vidimo istoriju ne samo benda, već i porodice, a kroz sve to uspon i pad države u kojoj su živeli – Jugoslavije. Dokumentac nam daje širu slike stila života u prošlom veku na ovom prostoru. Imamo uvid u detinjstvo braće Jelić, stvaranje njihovog početnog benda, prvih svirki, a kasnije nastanka čuvene YU Grupe. Možemo pratiti kako se odvijao život rokerol zvezda tog doba i kako se slava (nije) odrazila na njih i njihove odnose.

Na konferenciji za štampu održanoj dan pre premijere, reditelj Darko Lungulov ispričao je kako je ideju za film dobio spontano, jer je želeo da snimi koncert povodom 45 godina postojanja grupe. Shvativši da je njihova priča znatno dublja od snimanja jednog koncerta, nastavio je da prati bend narednih 7 godina po koncertima i turnejama.

Darko je spomenuo prikupljanje materijala, rekavši: ,,Arhive koncerata i nastupa YU Grupe nema toliko puno, tako da je bila korišćena arhiva Filmskih novosti Radio-televizije Srbije, arhiva iz televizije regiona i iz Londona. Bilo je zahtevno kako to kreativno uklopiti u priču, kako dobiti arhivu i kako sve uplesti u jednu koherentnu celinu’’.

,,Bilo je to jedno sjajno iskustvo. Mi obično nismo bili obaveštavani. Petar se dogovarao sa Darkom. Pred put smo se nalazili ispred Hotela Jugoslavije. I tako je bilo 7 godina’’, rekao je Žika Jelić. Oba brata istakla su kako im je u početku iskustvo sa Darkom bilo čudno i netrpeljivo, ali da su se posle navikli, a on je postao ,,pridruženi član benda’’.

U filmu možemo da ispratimo kako se odvija život najmlađeg člana benda Petra Jelića i njegove porodice. Vidimo da se sele u Švedsku kako bi obezbedili bolje uslove i rehabilitaciju za svog sina. Odatle se i ovaj gitarista javio video porukom, pozdravivši sve prisutne, najavio je dolazak na premijeru filma.

Jedan od direktora fotografije, Đorđe Arambašić je izjavio: ,, Ja sam snimao koncerte, od prvog do onog poslednjeg u decembru. Izazovno je bilo to da ostanem nevidljiv za one koji izvode i ne narušavam njihov scenski nastup, a da zabeležim i estetizujem viziju koju smo imali’’.

Pročitati i: 51. MEĐUNARODNI FESTIVAL FILMA – ČUVAM TE

Yu Grupa je uticajni rok bend, a pesme su im prepoznatljive i veoma slušane i danas. Sastav je nastao 1970. godine, a kroz pola veka stvorili su preko 150 pesama i 10 albuma. Značajan udeo u njihovoj muzici ima ubacivanje balkanskih, etno motiva, počevši od sviranja ,,Kosovski božura’’, pa do etno deonica u svojim pesmama.

U filmu su učestovali: Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević, Peca Popović, Siniša Škarica..

Autorka: Sara Nikolić

Fotografija: Sara Nikolić