Filmovi po kojima ćemo pamtiti Šona Konerija

, KULTURA

Jedan od najpriznatijih i najvoljenijih glumaca današnjice, ser Šon Koneri preminuo je 31. oktobra 2020. u 90. godini, ostavivši za sobom šest decenija bogatu filmsku i pozorišnu karijeru. Prvu ulogu na filmu odigrao je 1957. u filmu „No road back“, ali uloga koja mu je donela najveću popularnost bila je definitivno agenta 007 – Džejmsa Bonda. Kako bismo na neki način odali počast legendarnom glumcu, u nastavku teksta napravili smo kratku listu najznačajnijih ostvarenja Šona Konerija čije je filmsko platno krasio.

Dr. No (1962)

Foto izvor: telegraphindia.com

Prva, svakako najveća uloga Šona Konerija protekla je upravo iz serijala filmova o Džejmsu Bondu, zasnovan na istoimenom romanu pisca i nekadašnjeg britanskog agenta Ijana Fleminga. Film „Dr. No“ je bio odskočna daska ne samo za Konerija, već i za čitav žanr špijunskih filmova. U prvom filmu Džejms Bond franšize se takođe po prvi put pojavljuju izrazi poput „Bondova devojka“ (kojih je u ovom filmu bilo dve, a tumačile su ih Ursula Andres i Junis Grejson), i dve najpoznatije rečenice koje se ponavljaju kroz ostale filmove:

„Moje ime je Bond. Džejms Bond.“
„Martini. Mućkan, ne mešan.“

Iako je film snimljen sa skromnim budžetom, postigao je veliki komercijalni uspeh. Iako je u vreme izlaska dobio pomešane kritike, tokom vremena je stekao reputaciju jednog od najboljih filmova u serijalu. Film je takođe podstakao veliko interesovanje za filmove o tajnim agentima tokom 1960-ih. Zajedno sa filmom, izašli su i istoimeni strip, kao i saundtrek album kao deo filmske promocije i marketinga. Mnogi tipični aspekti filmova o Džejmsu Bondu su uvedeni u ovom filmu. Film počinje sa uvodom u kojem se glavni lik prikazuje kroz cev pištolja, nakon čega sledi uvodna špica. U filmu je takođe prvi put korišćena poznata „Džejms Bond” muzička tema. Dizajner produkcije, Ken Adam, zaslužan je za uvođenje razrađenog vizuelnog stila, koji je jedan od obeležja ovog filmskog serijala.

Lov na crveni oktobar (1990)

Foto izvor: imdb.com

„Lov na Crveni oktobar“ je film koji je baziran na istoimenoj knjizi Toma Klensija. Film je snimljen 1990. godine i pobrao je odlične kritike. Na blagajnama je zaradio 200 miliona dolara i osvojio je Oskara za najbolje zvučne efekte. Iako je knjiga po kojoj je napisan scenario bila bestseler, nijedan holivudski studio nije bio zainteresovan za ekranizaciju knjige. Producent Mejs Njufeld je pročitao preliminarnu verziju knjige i tek posle godinu i po dana je dobio odobrenje da iskoristi knjigu kao osnovu za scenario filma. U ovom filmu Šon Koneri tumači lik kapetana Marka Ramijusa koji je tokom 1984. godine komandni oficir Crvenog oktobra, sovjetske podmornice koja ima pogon uz čiju pomoć je podmornica nevidljiva za sonare, dok je američka podmornica Dalas imala na sonaru Crveni oktobar dok nije uključen na tih pogon. Kada se umešaju obaveštajne službe dolazi se do saznanja da ova podmornica ipak predstavlja opasnost po Sjedinjene Američke države.

Nesalomivi (1987)

Foto izvor: independent.co.uk

„Nesalomivi“ je film iz 1987. snimljen po televizijskoj seriji iz 1959. koja je zasnovana na autobiografskim sećanjima Eliota Nesa i pokušajima da uhvati Ala Kaponea. Film je režirao Brajan de Palma. Film prati priču perioda prohibicije u Americi, u trenutku kada kriminal i korupcija dostižu svoj najveći nivo. Šon Koneri u ovom filmu tumači lik poštenog i nepotkupljivog policajca Džima Malona koji pomaže Eliotu Nesu u pokušajima hapšenja čuvene čikaške bande. U ostalim ulogama su Kevin Kostner, Endi Garsija i Robert de Niro.

Zmajevo srce (1996)

Foto izvor: forum.n.europe.com

Generacije rođene ranih devedesetih su odrastale uz film „Zmajevo srce“, akcionu avanturu sa veličanstvenim vizuelnim efektima CGI tehnike. Ovo je priča o neverovatnom savezu između čoveka od časti i stvorenja iz legendi – poslednjeg zmaja Drejka, čiji je glas pozajmio upravo Šon Koneri. Film govori o odnosu između hrabrog i nekada velikodušnog viteza Bouena (Denis Kvejd) i njegovog pratioca zmaja, visokog 5,5 metara, a dugačkog celih trinaest. Oni se udružuju u herojskoj borbi za oslobođenje države od gvozdene pesnice surovog kralja Ejnona, s kojim su i zmaj i vitez sudbinski povezani.

Liga izuzetnih džentlmena (2003)

Foto izvor: headstuff.org

U alternativnom viktorijanskom vremenu, grupa slavnih likova iz rado čitanih književnih dela okuplja se u takozvanu ligu izuzetnih džentlmena kako bi sprečila opasno stvorenje koje preti da zavlada svetom. Njegov nadimak je Fantom, a želja mu je da započne novi svetski rat, u kojem bi mu njegovo nadmoćno tajno oružje omogućilo da ostvari svoj cilj. Šon Koneri u ovom filmu tumači lik istraživača  Alana Kvatermejna, poslatog od strane vlasti, koji će predvoditi grupu legendarnih likova natprirodnih sposobnosti.

A u Alanovoj neobičnoj družini naći će se: kapetan Nemo (Naseeruddin Shah), Mina Harker (Peta Wilson), nevidljivi čovek Rodney Skinner (Tony Curran), Dorian Gray (Stewart Townsend), Tom Sawyer (Shane West) i doktor Henry Jekyll (Jason Flemyng). Nepredvidivi obrti, neverovatna saznanja i spektakularan kraj čine ovo remek-delo naučne fantastike jednim od najboljih filmova ranih dvehiljaditih. 


Pročitajte i: Klint von Petrovaradin Istvud


Pripremila: Aleksandra Petković
Izvori: sr.wikipedia.org, mojtv.net
Izvor naslovne fotografije: indiewire.com