FEST 2022: FILM “PICA OD SLADIĆA”

, AKTUELNO, KULTURA

ISKRENO JE RETKO

Ovogodišnji FEST omogućio je prikazivanje i filma pod nazivom “Pica od sladića” u režiji Paula Andersona. Pomenuti film nominovan je za Oskara u kategorijama: najbolji film u žanru komedije ili mjuzikla, glavna ženska uloga u komediji ili mjuziklu (Alana Hajm), glavna muška uloga u komediji ili mjuziklu (Kuper Hofman), i originalni scenario. U trajanju od nešto malo više od sat vremena i trideset minuta, ova komedija se na FEST-u održava u programu Gala.

Iako iskreno nisam ljubitelj ovakvog žanra, moram priznati da mi je ovaj film privukao pažnju, skoro pa da nisam promenila položaj sedenja sve vreme trajanja filma. Mladi Geri ima svega petnaestak godina, ali sve to krije svojom prevelikom dozom samopouzdanja. Osveženje koje ovaj film donosi, po mom mišljenju, jeste to što je glavni junak jedan običan, jednostavan, ali ipak u masi različit od drugih, ne ističe se mišićima, skupim automobilima i nerealnim situacijama.
Uz Gerija, na filmskom platnu, pojavljuje se i Alana. Jedan od glavnih likova filma, Alana ima nešto manje od trideset godina. Predstavlja buntovnicu iz veoma religiozne porodice, devojku koja se još uvek nije pronašla, iako ima svoje snove, ali i dalje radi na fotografisanju učenika u jednoj osnovnoj školi.
Geri ne krije da mu se sviđa Alana, ali je on ipak za nju samo dete, barem u njenim očima. On zapravo to i jeste, dečak, a ona je već neko ko mora da odluči šta će da uradi sa svojim životom. Još jedan od meni simpatičnih delova filma jeste to što je Geri, iako je dosta mlađi, prava zvezda svog grada. Mladi glumac i biznismen, i to sve pre svoje osamnaeste godine.

Pročitaj i: FEST 2022: film „STRAHINJA BANOVIĆ”

Komični elementi prepliću se u onome što dominira ovim filmom, a to je ljubavna priča. I to ljubav u bilo kojem obliku. Možemo da vidimo najpre Gerijevu ljubav prema svojoj porodici, prijateljima i na kraju prema Alani. Sa druge strane, ono što povlači komične niti ovog filma jeste Alana. U celoj toj ekipi, ona je najstarija, ali ipak pristaje da bude deo njih, ili su ipak oni njoj dali šansu da bude deo ekipe?
Najveći utisak na mene ostavilo je upravo to Gerijevo samopozdanje, ili čak možda i inat koji je proradio iz sve te ljubavi ili simpatije prema Alani. On razume da ne može da parira onim muškarcima oko Alane, ali ipak to ne prihvata, što i omogućava ovom filmu ono što jeste, a to je komedija sa ljubavnim elementima.

Autor: Jovana Golubović
Foto izvor: fest.rs, fotografije sa sajta kakavdobarfilm.eu