FEST utisak: „Oaza” – Beogradski pobednik i kandidat za Oskara

, KULTURA

Film: „Oaza” u režiji Ivana Ikića

U nedelju 16. maja u Kombank dvorani svečano je zatvoreno 49. izdanje Međunarodnog filmskog festivala – FEST, kada je žiri glavnog takmičarskog programa dodelio nagradu „Beogradski pobednik” za najbolji film ostvarenju „Oaza” Ivana Ikića. Osim toga, žiri kritičara za dodelu nagrade „Nebojša Đukelić” je film „Oaza” proglasio za najbolji regionalni film na festivalu.

U nastavku vam otkrivamo šta  „Oazu” izdvaja od drugih filmova sa ovogodišnjeg festivala i šta su stvaraoci filma imali da kažu nakon beogradske premijere. Saznaćete i gde možete pogledati ovogodišnjeg ,,Beogradskog pobednika”.

Film prati ljubavni trougao mladih u domu za osobe sa posebnim potrebama.

Ono što film ,,Oaza” čini posebnim jeste autentična glumačka ekipa. Nije reč samo o neprofesionalnim licima, već i o osobama sa posebnim potrebama. Glavne uloge u filmu nose štićenici iz domova za decu i mlade ,,Sremčica“ i ,,Srce u Jabuci“ Marijana Novakov, Tijana Marković i Valentino Zenuni, dok ostale uloge tumače Goran Bogdan i Maruša Majer. Film je sniman osam nedelja, a interesantno je da ima vrlo malo improvizacije, sve replike prikazane na filmu su napisane u scenariju.



Reč reditelja

Na konferenciji za medije, u petak 14. maja, u Kombank dvorani, Ivan Ikić, reditelj i scenarista filma otrkio je šta se zapravo zbiva u ovom ljubavnom trouglu: „Ovo je film o potrebi čoveka da gospodari svojom slobodom. To je jedino što je svima nama dato rođenjem, a nekako zaboravimo da ga posedujemo. Ali film je i o drugim stvarima, pre svega o ljubavi, o neskrivenim emocijama koje bujaju, koje smo u današnjem svetu potpuno eliminisali i zaboravili da postoje. Mi ih vešto prikirivamo u svom svakodnevnom nastupu i gradimo maske, koje ne dozvoljavaju da te emocije izađu.”

Reč novinara

Ušla sam u salu očekujući uobičajenu dramu kroz koju svi prolazimo tokom adolescencije. Međutim, izašla sam iz sale kao drugi čovek, sa potpuno drugačijim pogledom na svet. Kako je film odmicao i kako sam bolje upoznala likove, shvatila sam koliko nisam upoznata sa životom dece sa posebim potrebama. No, ipak sam razumela tugu, bes i neskrivene emocije koju su likovi osećali. Marija, Dragana i Robert dele želje i potrebe svakoga od nas. Žarko žele da budu voljeni i da vole. Svi to želimo, ali film prikazuje da često u tim jakim željama zaboravimo da volimo sebe. Kako je rasla drama, rastao je i moj strah. Nadala sam se da se moje slutnje neće obistiniti, ali nažalost, kako to obično biva u životu – uglavnom te zadesi ono od čega najviše strepiš. U glavi buka i napetost, a u sali tišina – tišina koju ćete nakon filma poneti sa sobom. U nekim trenucima sam poželela da vrisnem: ,,Ne, nemojte, nije vredno!”, ali ta kobna tišina je prevladala. Ipak, sami biramo svoju sudbinu. Neke scene u filmu će vas možda zgroziti, neke će vas naljutiti ili rastužiti, ali budite sigurni da će vas film promeniti. Upoznaćete svet koji do sada još niste videli. Teško je biti slobodan čovek i gledati kako tvom bratu oduzimaju slobodu. Glumci zaista jesu posebni. Verujem da ni najveći profesionalaci ne bi bili u mogućnosti da nastupe tako autentično kao što su to učinili Marijana, Tijana i Valentino. Ograničenost, izolovanost, kontrola – to je atmosfera koja vlada u domu, ali koju čovek van doma ne poznaje. Ljudi potcenjuju slobodu koja im je data. Stoga, toplo preporučujem da pogledate ovaj film. Ne samo da biste bolje razumeli život osoba sa posebnim potrebama, već biste se prisetili da ste slobodni, jer čovek je najsrećniji onda kada je slobodan i okružen ljudima koje voli i koji njega vole. Birajte slobodu, birajte život! Reditelj Ivan Ikić je ovim filmom napravio veliku prekretnicu u srpskoj kinematografiji i ,,Oaza” treba da bude inspiracija drugim rediteljima, kako bi na srpskoj sceni zaživelo produciranje filmova sa realnijim kastingom, jer će tako zaživeti i emocije.

Gde možete pronaći ,,Beogradskog pobednika”?

Ne treba zaboraviti da je film ,,Oaza” koprodukcija nastala u saradnji sa Holandijom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Francuskom. Zahvalni smo ovim zemljama što su omogućile da nastane film o jednoj veoma važnoj temi kojoj se ne pridaje dovoljno pažnje.

Film je već zaslužno osvojio nagradu za najbolji evropski film u sekciji ,,Dani autora” festivala u Veneciji, a  veruje se da će biti kandidat za Oskara u kategoriji za najbolji međunarodni film, kao i da će se prijaviti i za evropskog Oskara.

Od 20. maja, film ,,Oaza” ušao je u bioskopske sale širom Srbije. Možete ga pronaći u Dvorani kulturnog centra i Cineplexx salama u Beogradu, kao i Arena Cineplex-u u Novom Sadu, a naćiće se i na repertoaru bioskopa u Čačku, Mladenovcu, Subotici, Gornjem Milanovcu i drugim gradovima.

Šta čekate? Pogledajte film i podelite svoje utiske!

Pročitajte i: FEST UTISAK: ,,Živ čovek“

Piše: Katarina Mitrović

Fotografije: fest.rs