RADE ŠERBEDŽIJA – dobitnik „Beogradskog pobednika“

, KULTURA

Nagrada za izutetan doprinos filmskoj umetnosti ,,Beogradski pobednik“ dodeljena je glumcu Radetu Šerbedžiji na otvaranju 49. Međunarodnog filmskog festivala – FEST 2021 u Sava Centru.

Na uručenju nagrada Šerbedžija se obratio publici „Ponosan sam što sam dio ove sjajne kinematografije južnih Slovena, koji su se nekada zvali Jugosloveni, i ovog FEST-a, festivala koji je nastao 1971. godine u doba kada je jugoslavenski film bio jedan od najživljih i najprepoznatljivijih u svijetu. Predvođen je upravo režiserima i filmskim radnicima koji su usred Beograda i osnovali ovakav veličanstven festival. A to je bio onaj crni film, to su bili majstori sedamdesetih godina, kojima pripada i ovaj naš veliki Puriša Đorđević, pa Žika Pavlović, Makavejev, Saša Petrović, Žilnik, i svi ti božanstveni glumci koji su sudjelovali u njihovim filmovima“.

U njegovom stvaralačkom opusu su, pored mnogobrojnih filmskih ostvarenja, i mnogobrojne pesme, kompozicije i pozorišne predstave. Glumio je i stvarao u svim zemljama bivše Jugoslavije, čijoj kulturi kaže da pripada.

 „Za mene ova nagrada znači užasno mnogo. Znači prije svega pripadnost jednoj kulturi koja ima svoje ime i prezime: to je kultura južnoslavenskog naroda. U našoj zemlji Jugoslaviji sam imao čast da igram u filmovima majstora, iz vremena jugoslovenskog Crnog talasa, koje je zapravo iznedrilo FEST. U tom smislu sam jedan od predstavnika jugoslovenskog filma,“ dodao je.

Na 49. FEST-u u kategoriji ,,FEST focus” prikazan je film „Ribanje i ribarsko prigovaranje” Milana Trenca. Rade Šerbedžija u ovom filmu tumači glavnog lika Petra Hektorovića, hrvatskog renesanskog pesnika i eruditu na čijem je istoimenom delu ovaj film zasnovan.

Izvor: Blitz Hrvatska

Šerbedžija je istakao važnost ovog ostvarenja govoreći o očuvanju kulturne baštine ovih prostora „Iznad svega me je fascinirao panslavizam. Petar Hektorović je bio istinski panslaven – govorio je o ujedinjenju Slavena, da je taj slavenski narod veliki narod, i da govori najvećim jezikom na svijetu“, istakao je on.

Reditelj Milan Trenc govoreći o saradnji sa Radetom Šerbedžijom i navodi da mu je Šerbedžija kroz niz telefonskih razgovora dao važne savete kako da obradi ovu temu. Ti saveti su, kako kaže, kompletno definisali film. ,,Rade i ja u ovom filmu zaista smo suradnici. Meni se nikad nije desila takva sinergija kakvu sam imao s njim. Bio je to jako naporan projekt, a sve zarad sprovođenja u djelo te stvari, koju nam je zapravo Petar Hektorović iz neke druge dimenzije dao u amanet da napravimo”, rekao je Trenc.

Pored Šerbedžije, „Beogradskog pobednika“ dobio je i reditelj Puriša Đorđević. Dok će scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki priznanje ,,Beogradski pobednik” biti uručeno na zatvaranju FEST-a 16. maja, kada će biti prikazan i dokumentarni film o njemu ,,Kreka – Lovac na snove” Slobodana Ivetića.

Priredila: Milica Šojić

PROČITAJTE I: FEST focus – „Ribanje i ribarsko prigovaranje“