FEST : 50. Jubilarni filmski festival

, AKTUELNO, KULTURA

Jedan od najvećih filmskih festivala u našoj zemlji FEST, odraće se u Beogradu u periodu od 25. februara do 6. marta. Pomenuti festival gaji dugogodišnju tradiciju u našoj zemlji, ali ova godina je još posebnija, jer FEST obeležava svoj jubilarni 50ti.

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, najavio je ovogodišnji FEST, koji će se održati pod sloganom „Hrabri novi svet“, i predstavio ga, kako on kaže kao „jednu malu igru reči“.  Kako se ceo svet već skoro pune dve godine bori sa pandemijom, konstantno je potrebno tražiti načine kako da kultura ne zamre, i da se svi događaji koji predstavljaju kulturno nasleđe jedne zemlje održe uprkos okolnostima. Nije toliki izazov dovesti film, koliki je izazov dovesti publiku zbog raznih restrikcija.  Poslednje dve godine festival je dosta korigovan, ali ove godine imperativ je da se održi u svom izvornom terminu, jer je prošlogodišnji održan u maju, uz minimalno pristustvo publike. Karl ističe da ovim jubilejom, odnosno narednim festivalom otpočinju nove avanture, jer se 50tim završava jedan krug.

U regularnom delu festivalskog programa, publika će moći da pogleda premijerno preko 80 filmova , u 12 različitih sala raspoređenih širom Beograda.

Na repertoaru će se naći film „Strahinja Banović“, reditelja Stefana Arsenijevića, za koji je osvojio nagradu Kristalni globus na 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, a ovo će biti prva srpska premijera ovog ostvarenja. Nanci Mensa-Ofei, glavna glumica u filmu, o iskustvu na snimanju i svetskoj premijeri je rekla: “Stefan je sjajna, veoma kreativna osoba. Bilo je predivno iskustvo raditi s njim, naravno i sa Ibrahimom i čitavim timom. Rad u Beogradu na ovom filmu je bio dar. Bila sam, i još uvek sam ispunjena zbog nagrade u Karlovim Varima. Veoma sam srećna što sam radila sa ovim divnim ljudima”.

Link ka oficijalnom trejleru za film: https://www.youtube.com/watch?v=hH3aCkqLTBE

Francuska rediteljka Žulija Dukorno postala je tek druga žena u istoriji Kanskog filmskog festivala čiji je film nagrađen Zlatnom palmom. Žiri na čelu sa proslavljenim američkim režiserom Spajkom Lijem dodelio je prestižnu nagradu njenom filmu „Titan“. U pitanju je neobičan horor o 32-godišnjoj ženi koja je preživela saobraćajnu nesreću u detinjstvu. Taj nemili događaj i operacija posle njega uticali su na to da ona postane serijski ubica, ali i da razvije perverznu fascinaciju automobilima.

Link ka oficijalnom trejleru za film: https://www.youtube.com/watch?v=AZTYB-xhaF0

Film „Događaj“ rediteljke Odri Divan, takođe je poneo nagradu na Kanskom festivalu. Adaptacija istoimenog romana Ani Erno, u kojem se autorka se osvrće na lično iskustvo sa abortusom kada je još bio ilegalan u Francuskoj 1960-ih.

Link ka oficijalnom trejleru za film: https://www.youtube.com/watch?v=bqsPt2lfOx0

„Čekajući Handkea” je film o poznatom piscu i dodeli Nobelove nagrade, događaju prepričan iz ugla Srđana Petrovića.

Link ka oficijalnom trejleru za film: https://www.youtube.com/watch?v=kcUVWRotlR0

Još neki od filmova su  Dan zastave”, Dan majke”, Crvena raketa”, Bez tragova”, Drugi svet” i mnogi drugi, a celokupan repertoar kao  i program festivala dostupni su na sledećem linku: https://www.fest.rs/upload/document/fest_program.pdf

S obzirom na to da je ovo jubilej, najavljen je raznolik i atrktivan program. Knjige koje se spremaju o rediteljima Emiru Kusturici, Dinku Tucaković, kao i novinaru Nebojši Đukeliću, zatim poštanske marke za likovima umetnika koji su obeležili istoriju ovog festivala za 50 godina njegovog postojanja.

Izvor: Cord Magazine, Danas, sajt FEST, youtube

Foto izvor: Fest.rs, Danas.rs, Maja Medić, Rojters, Tanjug

Autorka: Sofija Dragićević i Jovana Golubović