51. MEĐUNARODNI FESTIVAL FILMA – ČUVAM TE

“Kao na straži, čuvam noć od budnih,
Ja sam samo jedan od, sinova bludnih…”

Ove godine na FEST-u imamo priliku da pogledamo film “Čuvam te“, u režiji Mimi Vlaović. U svega devetnaest minuta svedoci smo velike ljubavne priče između Igora (Petar Đurđević) i Mine (Iva Ilinčić). Mladi par smešten je u 1992. godinu, u ratno stanje Jugoslavije. On je odlučan da napusti zemlju, a ona da ga podrži, i sama u tom begu učestvuje, ali Mina mora to da saopšti svom ocu, baš na dan slave Svetog Nikole.

Postava filma “Čuvam te”

“Čuvam te- je veoma moja priča. To je i priča moje porodice. Svi likovi su inspirisani mojom porodicom. Film je nastao tako što sam ja imala neki veliki poriv za slobodom, odlaskom, odvajanjem od moje porodice. To je taj momenat u kasnim tinejdžerskim godinama”, otkriva Mimi Vlaović.

Mimi Vlaović je spisateljica i rediteljka rođena i odrasla u Beogradu. Odselila se u London pre četiri godine da završi master studije na Londonskoj filmskoj školi. U svojim delima se trudi da stranoj publici prikaže svoju bogatu kulturu i narod na autentičan i lep način. Njene omiljene teme su psihologija likova tokom prelaska iz jedne sredine u drugu, kao i kontrastni slojevi ljubavi (porodične i romantične). Borac je za srećne krajeve u filmovima – želeći da publiku ostavi inspirisanog, a ne slomljenog duha. Mimi je bila i novinar magazina Jugoslovenske kinoteke, i tokom osnovnih studija uživala volontirajući na FEST-u, godinu za godinom.

Mimi Vlaović

U filmu otkrivamo da je Minin otac, inače veliki patriota, zagovornik je toga da se mora ostati uz porodicu, veoma ponosan na svoju ćerku koja je upravo diplomirala ekonomiju sa desetkom. Ali, kako i on sam postiđeno u filmu priznaje – u Beograd se preselio zbog ljubavi.

“Onda sam shvatila da su i moji roditelji imali taj isti poriv sa 22 godine, ali da je tada bio početak građanskog rata, i bili su mnogo teži uslovi, tako da sam baš zato smestila film u te godine”, objašnjava Mimi.

Ulogu hrabre Igorove devojke, brižne sestre i voljene ćerke igra Iva Ilinčić. Mina je devojka koja je odrasla živeći po pravilima, ali je srela nekoga za koga vredi prekršiti svako propisano pravilo. Ona se zapravo već na samom početku odlučila da pobegne, samo mora smisliti način na koji će to reći svom ocu.

“Meni je bilo jako zanimljivo. Prvenstveno mogla sam lično da shvatim ovu priču. bilo mi je baš zanimljivo da se bavim temom šta sve u nas upisuju roditelji bez naše volje i pristajanja. Što sam starija sve više shvatam da sam ja od njih preuzela naučene modele ponašanja sa kojima se ja uopšte ne slažem. Mislim da je Mina jako hrabra, da sam ja Mina možda i ne bih to uradila”, priznaje Iva.

Uloga majke u filmu pripala je glumici Sonji Kolačarić. Majčinska figura u filmu prikazana je u senci očeve figure, koja je jako izražena. Vaspitana je u patrijahalnom duhu, ali je puna istinske ljubavi prema svom mužu i ćerkama. Ostaje pitanje da li bi se i ona sama pridružila ćerci u borbi za slobodom.

“Majka ima malo manje prostora, jer su ćerka i otac glavni junaci, ali ona svakako ima svoj jedan princip, tradicionalno je vaspitana, balansira, ćuti, iako ima svašta nešto da kaže, ali tako je vaspitana. Zanimljivo je gledati tako jednu osobu koja stoji sa strane, a šta bi sve bilo da ona progovori, to bi bilo zanimljivo, uraditi paralelu, pogotovo u današnje vreme” istakla je Sonja.

Sa druge strane imamo Igora, u čijem liku je predstavljen simbol slobode u odlukama. On je odlučan da izbegne poziv za vojsku, odlučan da sa svojom ljubavlju pobegne negde gde je bolje.

Petar Đurđević


“On koristi medij koji se zove radio, i govori kako će on da ode, kako ne može više da izdrži. Jeste on sloboda, u odnosu na ono šta su ostali likovi u filmu, ali nije neka revolucionarna sloboda, nego ljudska želja za slobodom, da živi sa nekim u nekim normalnom području. Njegove odluke su zapravo slobodne”, objašnjava Petar Đurđević.

U devetnaest minuta ovog filma imamo preplitanje ljubavi prema porodici, partneru i sebi. Tih nekoliko minuta pokazaće kolika je zapravo cena slobode, ali i ljubavi, kao i to da li je odricanje sastavni deo života ili samo u teškim situacijama, kao što je ratno stanje.

“Bilo je veoma izazovno. Prve verzije su imale 40, 50 stranica scenarija. Pre se film dešavao u par meseci, ali za potrebe budžeta i kratkometražnog filma, sam to stavila u jedan dan. Zato je film veoma gust, ali je ostala suština”, dodaje Mimi Vlaović.

Ocena za pomenuti film je 5/5. Svako od nas se barem nekada susreo sa odricanjem u korist slobode i ljubavi, bilo to prema sebi, ili za svog ljubavnog partnera ili porodicu. Ono što je Mimi uspela da prikaže u devetnaest minuta, neko živi ceo život. Ukoliko volite ljubavne priče, borbu za ličnu slobodu, onu malu, ali neophodnu da bi ljubav opstala, toplo vam preporučujemo da pogledate film “Čuvam te”.

Datume projekcije filma možete pogledati na sledećem linku: https://www.fest.rs/program/filmovi/cuvam-te

Autor: Jovana Golubović
Foto/izvor: fest.rs