FEST 2022: ,,Kućni pritvor’’

, AKTUELNO, KULTURA

Ljudski život počinje na suprotnoj strani očaja

Na ovogodišnjem FEST-u, u takmičarskom delu, prikazan je film ,,Kućni pritvor’’ Alekseja Germana mlađeg. Ovaj ruski režiser je često nagrađivan za svoja ostvarenja, nosilac je priznanja kao što su Srebrni lav za film ,,Vojnik od papira’’, Srebrni medved za film ,,Pod električnim oblacima’’. Drama ,,Dovlatov’’, u kojoj je nosilac naslovne uloge naš glumac Milan Marić, je takođe nagrađen na festivalu u Berlinu.

Radnja ,,Kućnog pritvora’’ se odvija u jednom zatrpanom stanu, a glavni junak je nevino optuženi akademik David, koji se tereti za proneveru. Dane provodi sa majkom, pripremajući se za glavno suđenje, a pritisci sa svih strana otežavaju situaciju u kojoj se našao. Prate ga sva moguća ograničenja, od odlaska van, pa do korišćenja računara i interneta.

Ova drama je na otvoren i direktan način pokazala kako se jedan čovek bori protiv konstantnih pretnji i nasilja. Na pristupačan način nam otkriva kako nepravda utiče na pojedinca, koji se našao u bezizlaznoj situaciji.

David, lažno optužen, budi u sebi žar za borbom protiv sveta koji se odjednom obrušio na njega. Taj konflikt koji vidimo u njemu je vođen egom i ogorčenošću koje kroz ceo film eksponencijalno rastu. Takođe se primećuje i velika doza inata, pogotovo tokom scene kada demonstranti ispred njegovog stana protestuju. On zbog svih navedenih probuđenih karakteristika upada u sve veće nevolje nego što se nalazio na početku filma.

U stanu počinje stalni protok posetilaca. Svi oni pokušavaju da ga ubede da prizna krivicu i tako izbegne zatvorsku kaznu. Njegova doktorka, koja ga leči i pomaže mu da se oporavi nakon dva napada koje je doživeo, mu govori da će prestati da ga posećuje, ako ne odustane, a čak i bivša žena odaje utisak nezaintersovanosti i odbojnosti. Usput, saznajemo da je Davidov privatni život u još gorem stanju, jer ima trudnu kćerku, koja zbog njegove afere u javnosti ne želi uopšte da komunicira sa njim.

Vrhunac filma je smrt njegove majke i zabrana odlaska na njenu sahranu. Ona i ljubimac – pas su mu bili najveća podrška tokom pritvora i jedini su smeli da mu u stanu prave društvo. Gubitak podnosi jako teško, što je sasvim normalna činjenica, ali u datim okolnostima osećanja su pojačana i tad doživljava potpuni slom. Najviše mu zadaje bol što ne može da ode na sahranu da je isprati kako dolikuje.

Tokom radnje se uočava da ipak nije sam protiv svih. Malo po malo, otkriva se da su i likovi koji se pojavljuju, potajno na njegovoj strani i osećaju nepravdu kojom je pogođen. Naročito se to vidi kod insektora koji istažuje ceo slučaj.

Konstantu podršku i pozitivnu energiju je dobijao od svojih studenta, koji su osećali pravednost svog profesora. Davali su mu ogromnu snagu, bezuslovno i bez ikakvog pitanja u vezi sa slučajem za koji je optužen. Bodrili su ga kroz pesmu i mladalački duh.

Važnu ulogu predstavlja i njegova advokatica, koja se bori ne samo za profesora i ceo slučaj, već i za svoj integritet i ponos. Preuzimanjem problema na sebe pokušava da dokaže da je jaka žena i da će pobeda na sudu postati njena pobeda u privatnom životu.

Tokom pandemije, koja vlada poslednje dve godine, kao i trauma i posledica koje je ona ostavila na sve nas, nemoguće je da ne vidimo odraze naših prethodnih iskustava na umetnost koja nam se trenutno predstavlja. Gledajući ovu dramu, možemo da se poistovetimo sa Davidom koji je zatvoren u stanu, iako su razlozi potpuno drugačiji od naših.

Čitati i: FEST 2022: “OPTUŽBA”- Večita debata modernog društva

Autor: Sara Nikolić

Foto izvor: imdb.com