FEST 2022: ,,KUČKA, POGRDAN NAZIV ZA ŽENU’’ – život milenijalaca u Ljubljani

, AKTUELNO, KULTURA

Film ,,Kučka, pogrdan naziv za ženu’’ se našao u takmičarskom delu 50. FEST-a. Rediteljka Tijana Zinajić predstavila je svoj debitanski film, koji je na Slovenačkom filmskom festivalu odlikovan sa 7 nagrada – za: najbolji film, scenario, glavnu žensku ulogu, sporednu žensku ulogu, scenografiju, kostim i nagradu publike za najbolji film.

Sam naziv je dosta ironičan. Govori o žargonskoj upotrebi reči ,,kučka’’, ali i o metaforičnoj, kroz status žena danas.

Priča je o životu jedne, urbane devojke Eve koja je živi ne tako skladnim životom. Naime, ona uživa u mladosti kroz hedonizam: puši, pije, drogira se, partija…

Čitati i: FEST 2022: film „STRAHINJA BANOVIĆ”

Njena najveća strast je umetnost, kojom želi da se bavi. Ima posao, cimere, vezu sa svojim mentorom, ali već 3 meseca nema menstruaciju…

Shvatila je da treba da promeni način života i da se našla na prekretnici. Za sva pitanja, odogovore traži na pretraživaču, što predstavlja sliku današnjice, jer za sve danas prvo ,,pitamo gugl’’. To je značajna stavka u samom scenariju, pogotovo što se tiče mladih osoba, koje se sve manje savetuju sa prijateljima oko problema koji ih muče.

Njen karakter je jako temperamentan, te ona bez razmišljanja govori sve što padne na pamet, bez dlake na jeziku. Deluje pomalo isfrustrirano i nezadovoljno. To je sve dovodi do niza svađa i rasprava sa ljudima iz okoline.

Odnos sa mentorom, koji ima višegodišnju devojku je u fokusu kroz dosta scena. Vidi se da se on ponaša manipulativno i da ne želi da raskine, a ona želi da bude sa njim.

Takođe, kroz ponašanje sa cimerom, koji je takođe zauzet, možemo da naslutimo da je njihov odnos nešto više od samog prijateljstva. Oni to ne pokazuju i ne žele sebi da priznaju.

Njena najbolja drugarica odnosno cimerka, kupuje kartu za voz u Berlin, te i na polju prijateljstva u krizi.

Na poslu, nije zadovoljna, bez ikakve ambicije za rad, brzo postaje nezaposlena, a inspiracija za slikanje i umetnost joj nikako ne dolazi.

Svi navedene probleme pokušava do potisne stalnim izlascima i žurkama, ali je svesna da to polako prestaje da je ispunjava i da joj je zapravo sve gore.

Počinje da se bavi sobom i svojim problemima, Odlazi na ginekološki pregled, počinje da jede zdravo i da apstinira od droge i alkohola, ali to ne traje dugo. Pod pritiskom se brzo vratila na staro, čekajući da dobije menstruaciju.

Veliki akcenat je i na tome što misli da je kroz nedostatak ciklusa, izgubila sve ženske kvalitete i plodnost, te se kroz ceo film prožima osećaj njene bezvrednosti kao žene.

Značajan trenutak u filmu je scena kada odjednom dobija inspiraciju za sliku, koju treba da predstavi na predstojećoj izložbi i tada se videla njena posvećenost i umetnička strast, prema onome što je najviše ispunjava.

Treba obratiti pažnju i na same scene, kao i na fotografiju. Prikazana je Ljubljana na jedinstven način, te možemo osetiti urbanost tog grada danas, ali i život milenijalaca koji se bore sa velikim brojem problema i prepreka, preživljajujući kako znaju, najbolje što mogu.

Autor: Sara Nikolić

Izvor: PR služba CEBEF

Foto izvor: https://www.kombankdvorana.rs/