10 zanimljivosti iz života Vilijama Šekspira

, KULTURA

Život jednog od najvećih dramskih pisaca i pesnika na svetu Vilijama Šekspira i danas predstavlja misteriju. Dok je ceo svet uveliko upoznat sa njegovim delima, prvenstveno putem teatra, odnosno pozorišnih predstava, Šekspir je uspeo da u određenoj meri sačuva privatnost u elizabetskoj eri Engleske. Kada je u pitanju doprinos tadašnjem, ali i modernom teatru i književnosti, svaka reč bi bila suvišna. Mi vam ovim putem predstavljamo neke od detalja njegovog lika i dela koji su manje poznati široj javnosti.

Foto izvor: istorijaplus.wordpress.com

1. Datum njegovog rođenja nije poznat

Ono što jeste poznato jeste datum njegovog krštenja, a to je 26. april 1564. Naime, u to vreme su se deca krstila nekoliko dana, čak u nekim slučajevima i po nekoliko nedelja po rođenju, a mnogi pretpostavljaju da se rodio 23. aprila.

2. Oženio se već u mlađim danima

Mlađani Šekspir oženio se osam godina starijom En Hatavej, koja je bila trudna, što je predstavljalo tabu temu u tom periodu. Šest meseci kasnije dobili su ćerku Suzan.

3. Prerana smrt sina mu je bila „okidač“ za pisanje tragedija

Ubrzo nakon rođenja ćerke Suzan, njegova supruga En je rodila blizance koji su se zvali Džudit i Hamnet. Hamnet je preminuo kada je imao 11 godina, a spekuliše se da je upravo njegova smrt uticala na Šekspira da napiše svoje najpoznatije tragedije, među njima i „Hamleta“.

4. Bio je osnivač Gloub teatra

Originalni Gloub teatar u Londonu je bilo pozorište u kojem su izvođene Šekspirove drame. Sagradila su ga 1599. godine dva brata Katbert i Ričard Barbidž, koji su držali jednu polovinu deonica, dok je drugu polovinu Šekspir delio sa ostatkom glumačke ekipe. Pozorište se zapalilo u junu 1613. godine, da bi sledeće godine bilo obnovljeno.

5. Šekspir kao glumac

Nikada nije tačno utvrđeno u kojim je pozorišnim komadima glumio, ali ga je engleski književnik i glumac Ben Džonson u svojoj knjizi „Radovi“ spominje kao aktera u nekoliko njegovih dela. Biografi i istoričari često uzimaju 1605. godinu kao godinu kada je prestao da se bavi glumom.

6. Njegova porodica je bila nepismena

Istoričari i biografi naglašavaju ovaj detalj kao jedan od najinteresantnijih iz života ovog dramskog pisca. Naime, smatra se da su mu oba roditelja bila nepismena, ali i njegovo troje dece je za života ostalo nepismeno.

7. Vodio je dvostruki život

Vekovima se sumnja da je Šekspir vodio dvostruki život. Dok je u Londonu bio glumac a zatim se proslavio i kao dramski pisac, u svom rodnom gradu, Stratfordu na Ejvonu, gde mu je živela porodica koju je često posećivao, bio je poznatiji kao uvaženi poslovni čovek.

8. Šekspirove izgubljene godine

Niko nije sasvim siguran šta je Šekspir radio u dva kraća perioda o kojima nema nikakvih zapisa. Radi se o periodu između 1578 – 1582. i 1585 – 1592. Postoji nekoliko teorija: Neki kažu da je radio kao učitelj u svom rodnom mestu Stratfordu, drugi da je bio mesar, treći da je pobegao u London nakon što je uhvaćen u lovokrađi jelena.

9. Šekspirovo teatarsko i literarno nasleđe

Tokom života je napisao 37 komada od kojih su najpoznatiji „Romeo i Julija“, „Hamlet“, „Otelo“, „Kralj Lir“, „Magbet“, „Mletački trgovac“, „San letnje noći“, i čak 154 soneta. Bio je dobar prijatelj sa kraljicom Elizabetom, a neki tvrde da je upravo ona napisala neke od njegovih drama.

10. Njegova poslednja želja

Vilijam Šekspir je umro 23. aprila 1616. godine, sahranjen je u Crkvi svetog Trojstva u Stratfordu na Ejvonu, a na njegovom grobu je, po njegovoj želji, napisano: „Proklet da je ko mi pomeri kosti“. Iako je bilo uobičajeno da se stare kosti izbace i napravi mesta za druge, ova kletva sačuvala je Šekspirov grob od uznemiravanja do današnjih dana. Još jedna interesantna činjenica je da postoje svega dva njegova portreta.


Pročitajte i: Zanimljivosti o romanu “Zločin i kazna” i Dostojevskom


Autor: Aleksandra Petković
Dodatni izvori: blic.rs, icevic1.wordpress.com, avantartmagazin.com
Foto izvor: seecult.org