Da li javno dobro treba zaštiti od vandalizma?

, LIFESTYLE

U mom gradu Sremskoj Mitrovici 27. decembra dogodilo se otvaranje Turističkog info centra sa javnim WC-om koji je besplatan za sve građane. Ali, nedugo nakon njegovog otvaranja, na kabinama su osvanuli grafiti tokom božičnih praznika.

Da li ovako vrednu kapitalnu investiciju treba da čuvamo ili da je uništavamo? To je pitanje svega. Imali smo prošlog leta situaciju da su mali maturanti uništili nov mobilijar na gradskoj plaži tako što su flomasterom ostavljali potpise na novim klupama i stolovima. Zahvaljujući sposobnim komunalcima, te stvari su dovedene u red i postavljene su bezbednosne kamere zahvaljujući kojima policija može lako da uhvati vandala koji uništava bilo kakav mobilijar. Nažalost, ljudi u tom trenutku nisu bili svesni ni očuvanja imovine u vezi sa javnim WC-om, pa se može očekivati da se i na njemu postavi video nadzor kako bi se ubuduće izbegle ovakve i slične situacije.

Direktora Turističke organizacije mog grada poznajem već otprilike deset godina i drago mi je što Dušan Drča doprinosi tome da Sremska Mitrovica bude jedna od poželjnih srpskih turističkih destinacija. Zato mu dajem punu podršku u njegovom radu jer najbolje zna kako treba da se kontroliše nadzor nad javnom imovinom, pogotovo onom novonapravljenom. Ne treba da uništavamo javno dobro, već treba da se borimo protiv plasiranja grafita na mestima gde ne treba da se nađu!

Autor: Đorđe Vesković
Izvor naslovne fotografije: FB stranica „Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica“