Vikend beg u Zagreb

, AKTUELNO

Putovanja su nam svima zajednička, a pogotovo ona euforija oko planiranja najsitnijih detalja, pakovanja, biranja rute i rasporeda svakog dana. Ali neka putovanja se potkradu kad ih ni najmanje ne planiramo, kada samo poželimo da pobegnemo negde za vikend, bez guglanja znamenitosti, pripreme garderobe, rekvizita, samo mala promena od svakodnevne kolotečine. Zagreb, savršena destinacija za vikend brejkavej.

Naći ćete se u gradu gde se možete udobno smestiti, za pristupačnu cenu, u krugu od svega 10 minuta hoda do centra. Znate svi za airbnb sajt (www.airbnb.com ) za akomodaciju po privatnim stanovima, koje ljudi iznajmljuju turistima. Ko ne zna, evo prilike da sazna. Ovo je upravo opcija koju bih vam preporučila. Možete se toplo udomiti u stanu gde staje troje do četvoro ljudi, za svega 20-ak evra po danu za ceo apartman. Slobodno koristite svoje noge kao prevoz do centra, jer pogrešiti ili izgubiti se nećete, a radićete na svojoj kondiciji. Ukoliko baš niste ljubitelj šetnje, možete koristiti i gradski prevoz. Ako ste alergični na BusPlus, evo da vas obradujem, oni ga nemaju. Kartu možete kupiti direktno kod vozača i za 4 kune se voziti, nakon što poništite kartu na aparatu.

Izvor: Privatna arhiva

U grubo, centar Zagreb možete podeliti na glavni gradski trg, na kome se nalazi spomenik banu Josipu Jelačiću, odakle bi sledeći korak bila šetnja ka Gornjem gradu, jer na samom trgu postoje stepenice koje vas vode. Uživaćete u šetnji popločanim ulicama, osvetljenim fenjerima, sa skockanim gift-šopovima svuda, proći ćete Kamenitom ulicom, čiji sam naziv dočarava i njen izgled i koja vas dovodi do crkve Svetog Marka. Odatle ne možete propustiti i najlepši deo i pogled, a to je Kaptol, sa katedralom koja vam pruža nestvaran pogled noću kada se upale svetla i obasjaju njene vrhove. Ne propustite I šetnju kroz Tkalčićevu ulicu, Zagrebačku uspinjaču i kulu Lotrščak.

Nadomak centra, nakon par stanica tramvajem, nalazi se Maksimir park, oaza za duge šetnje i obilazak jezera i zoološkog vrta unutar resort-a. U svako godišnje doba je prelepo, kao da ste otputovali u daleku šumu, gde je samo priroda oko vas, a zapravo ste se samo malo odmakli od centra grada.

Izvor: Privatna arhiva

Na ulicama Zagreba videćete dosta „hipstera”. Velike ešarpe i šalovi, naočare retro okvira, kaputi od čoje, oksfordice i na momcima i devojkama, dosta prolaznika obučenih kežual stilom, koji poneki uokvire sakoom, dodajući notu ležerne elegancije na ceo taj izgled. U noćnom životu biste svakako imali prilike da oslobodite svoj parti-stil oblačenja, jer je centar pun kafića, barova, pabova, pivnica gde možete uživati u noćnoj atmosferi grada.

Mala napomena pušačima, pripremite se da je konzumiranje cigareta svuda zabranjeno u zatvorenim delovima lokala. Zato probajte da više uživate u dobroj „kavi“, obavezno okusite kuhane štrukle, njihov specijalitet, koji služe i u slanoj i slatkoj varijanti i ne zna se koja je ukusnija. Gurmanima je ostavljen širok izbor dobrih restorana sa raznim vrstama mesa, ribe, i drugih umetnosti hrvatske kuhinje.

Do skore posete, bok!

Nina Mihas