Kako izgleda haos u životu studenta?

, LIFESTYLE

Kako izgleda moje trenutno životno rasulo iliti haos u vreme kada treba da završim master studije? Upravo ovim rečima započinjem svoje druženje sa ovim divnim portalom. Zašto baš tako? Zato što sam nagomilao puno poslova, uglavnom onih nebitnih za preživljavanje, ali izuzetno korisnih; među njima ima i volonterskih i honorarnih, ali im je zajedničko da su svi oni potpuno manje bitni za preživljavanje. Međutim, trudim se i dalje da dobijem posao za stalno, od kog ću dostojno da živim. Ali nikako mi u poslednje vreme ne polazi za rukom, jer uvek pronađu nekog ko u tom trenutku ima bolje predispozicije od mene.

Sada u ovo doba famoznog kovida 19 slabo zarađujem kao honorarac i ostale su mi isključivo posvete volonterskim poslovima, samo je pitanje dokle ću imati takvo vreme na raspolaganju. U svakom slučaju, bitno mi je da uživam i da sam srećniji nego ikad.

Pored toga, student sam na master studijama strukovne poslovne informatike. Kada sam diplomirao na osnovnim studijama 2017. godine, čekao sam dve godine da se uvedu master studije. Kada sam to dočekao, odmah sam se 2019. latio svega toga i nakon dužeg premišljanja upisao sam master.

Tokom prva tri semestra bio sam izuzetno opušten i bez ikakvog preteranog opterećenja. Ali kada se završio treći semestar, dogodilo se i to da mi je Fejsbuk trajno blokirao profil zbog kršenja njihovih standarda zajednice. Nisam imao drugog izbora nego da otvorim novi profil. Paralelno sa pripremama za završni semestar master studija, desilo se i to da sam digao svoj petogodišnji volonterski angažman na sajtu ESC Serbia | Evrovizija.rs na viši nivo, i to tako što sam odlučio da se angažujem i na polju promovisanja sajta, te promovisanja aktivnosti na društvenim mrežama. Prvo sam počeo sa Instagramom, pa potom nastavio sa Fejsbukom.

I šta se posle svega toga desilo? Odlučio sam da sebi uvedem lično vanredno stanje odlukom da neko vreme otpratim stranicu Dragi Bravo sa društvenih mreža. Razlog? Upravo leži u tom sređivanju haosa! Naime, imao sam toliko prijatelja kojima sam obećao da ću dobrovoljno raditi za njih. Međutim, nagomilalo se toliko puno posla da sam odlučio da nekome otkažem poverenje. To, nažalost, nije bilo ko, već upravo trojica osnivača stranice Dragi Bravo. Uz dužno poštovanje prema njima i njihovoj stranici, bio sam deo i njihovih propratnih grupnih zajednica na Fejsbuku, najpre kao običan član, a potom i kao moderator; kada su mi, sasvim iznenadno, dodelili moderatorske uloge u tri-četiri od šest-sedam njihovih grupa, nisu mi dali nikakvo obrazloženje na osnovu čega sam to zaslužio, bilo mi je bitno da sam bio član njihove zajednice.

Osnivači stranice „Dragi Bravo“ – Stefan Nikolić, Lazar Nikolić, Ivan Đorđević

Uživao sam u toj ulozi koliko god sam mogao, ali najveći problem je bio u tome što sam se previše zaneo u ulogu moderatora, pritom bilo mi je čudno i neprijatno kada sam na spavanje odlazio sa 20+ notifikacija i probudio se sa još toliko. Zatim bio sam izložen konstantnom linču samo zato što sam bio previše kulturan za tu zajednicu iz razloga što sam navodno spamovao objavama, nailazio sam i na otpor kod osnivača čim sam im predložio neku normalnu ideju koja bi digla rad te stranice na viši nivo i onda sam sebi rekao: „Sredi haos!“

U tom sređivanju celokupne životne havarije, oni su ispali neminovne žrtve iz razloga što mi u ovom trenutku nisu pogodovali. Kad uđeš na Fejsbuk i Instagram, i ako si pratilac njihovih stranica, kad listaš početnu stranicu, prvih 10 objava neće nimalo proći, a da se ne objavi neki njihov post koji odmah odjekne munjevitom brzinom! U prvih 10, svega četiri-pet, su njihove objave! Bolje je samo kada si posmatrač u ovim bitnim vremenima za moje obrazovanje, ali kada se uključiš u komentarisanje, e, onda si, druže moj, konstantno pod stresom. Da nisi na master studijama, e onda bi ti bilo lakše! A ovako, ne možeš da se pripremaš ako ne skineš neki teret sa sebe!

To je jedna od brojnih situacija u kojima sam sebi rekao: „Sredi haos!“ I nisam se pokajao zbog toga. Da bi mogao da se pripremaš za master studije, treba da se skineš sa nekih internetskih tereta koji ti prouzrokuju stres. Tek kada završiš master studije, možeš da se opustiš i kažeš sebi: „Bravo, pobedio si, sada uživaj u slobodi koliko god ti novi posao dozvoljava.“

Iako će sloboda po dobijanju novog posla za mene biti potpuno ograničavajuća, ipak ću moći da uživam u neumornoj zabavi na društvenim mrežama. Do tada ću sebi govoriti: „Nemoj se izlagati medijima i stranicama koji bombarduju brojnim informacijama na svaki minut ili sat tokom sedam dana u nedelji, spamovanju i tabloidima — to su tri najgore stvari za čovečje srce! Budi srećan i uživaj u skromnim zahtevima.“

Autor: Đorđe Vesković
Izvor naslovne fotografije: Pixabay.com
Izvor fotografije priložene u zaglavlju: Noizz.rs