Društvene igre – nepresušni izvor zabave

, LIFESTYLE

Društvene igre su oduvek bile savršen vid zabave čak i u eri novih tehnologija, kada ne možemo zamisliti dan bez telefona i kompjutera. Pojavom Nintenda, PlayStationa i online igrica na kompjuterima i telefonima druženje uz monopoli, kluedo ili uno nije dovedeno u pitanje – i dalje je izvrstan vid zabave za sve od 3 do 103 godine! Zbog tolike otuđenosti koja je prisutna među svim generacijama danas, odlaska u virtuelni svet neki ugostitelji su se setili da bi veliki doprinos tradicionalnom načinu druženja bilo otvaranje barova u kojima se mogu igrati  najpopularnije društvene igre. Dakle, dođeš, naručiš piće i igraš se koliko želiš! U Novom Sadu postoji klub društvenih igara “Dragon”, dok su neki od klubova društvenih igara u Beogradu “Granadier” , “Astal” , “Klub C22” , “Hydra” , “Crni zmaj” i “Confl ux”. 

Pročitajte i: Choose your character – Zavisnost od video igrica

  • MONOPOLY – Monopol je zanimljiva i dinamična društvena igra ne samo za decu, već i za odrasle. Pravila igre su svima dobro poznata –  čuvajte se zatvora, gradite na svojoj zemlji, pobedite konkurente. Igranje Monopola zahteva od igrača razradu taktike, pažljivo računanje i odabir poteza koji će vam doneti sate neiscrpne zabave. 
  • CLUEDO – U napetoj igri detektiva cilj ti je da otkriješ ko je ubica. Jedno ubistvo, 6 osumnjičenih. Eliminiši lažne tragove i otkrij KO je upotrebio KOJE ORUŽJE i u KOJOJ SOBI je njime izvršio ubistvo. 
  • CODENAMES– Proglašena je za najbolju igru u 2016. godini. Igra se u 2 tima (crveni i plavi). Po jedan igrač iz svakog tima je Spymaster i njegov cilj je da uz pomoć jedne reči svom timu pokuša da objasni što više pojmova koji se nalaze ispred njih. Međutim od 25 pojmova koji su na tabli, neki su u njihovim bojama, neki u protivničkim a jedan je takozvani Assassin pojam koji ukoliko se pokaže na njega igra se završava.
  • Ticket to ride: Europe – Pred vama je karta Evrope sa gradovima i železničkom mrežom između njih. Od Edimburga do Konstantinopolja, od Lisabona do Moskve, posetićete neke od najvećih gradova sa početka dvadesetog veka kada su vozovi bili primarno sredstvo transporta. Vi tajno dobijate zadatke (u obliku voznih karata) koje gradove treba da spojite vašim vozovima i cilj je da to uradite pre nego što neko od protivnika to uradi. Skupljate karte sa vagonima i lokomotivama i kada skupite dovoljno da povežete dva grada koja su vam zadata, dobijate poene. Ne dozvolite da vam protivnici prepreče put. U ovoj varijanti se javljaju i tuneli, trajekti i stanice, a svaki od njih donosi nove momente u ovu već dobro poznatu i zabavnu igru.
  • DIXIT – Same kartice u igri su jako interesantni crteži u kojima će različiti ljudi videti različite stvar, što je i čar ove igre.Kada dođe red na vas, pogledate šest karata koje imate u rukama, odaberete jednu (da niko ne vidi) i opišete je pričom. Opis može biti jedna reč, rečenica ili kompletna kraća priča, sve zavisi od Vas i Vaše mašte.Nakon toga, svi ostali igrači biraju kartu iz svoje ruke koja najbolje odgovara opisu koji je dao igrač koji je na potezu, i stavljaju je na gomilu tako da niko drugi ne vidi koju su kartu odabrali. Karte se izmešaju i okrenu na sredini stola.Sada svi igrači treba da pogode koja je karta koju je opisao igrač na potezu. Ukoliko niko ne pogodi, ili svi pogode koja je karta u pitanju, glavnom igraču se dodeljuje 0 bodova, a svi ostali dobijaju 2 boda. U ostalim slučajevima glavni igrač i svi ostali koji su pogodili o kojoj karti je reč dobijaju 3 boda. Igrači koji su uspeli svojim kartama da prevare druge igrače, te su ovi mislili da je njihova karta glavna dobijaju 1 poen. Igra se završava kada se obrnu sve karte ili kada neko od igrača dođe do 30 poena. U oba slučaja onaj sa najviše poena pobeđuje.
See the source image

Priredila: Nina Albulj

Izvori: Dexi.co.rs , alo.rs

Izvori fotografija: oradio.rs , ars technica, eBay ,