Deset ideja za aktivnosti koje će vas inspirisati

, AKTUELNO

Razbiti lance svakodnevne rutine čini se težim nego što izgleda. Kako bi vam pomogli da postignete više u odnosu na vaš uobičajen dan, pružamo vam deset lakih ideja za aktivnosti koje možete upražnjavati bilo kojim danom. Ne morate putovati miljama, trošiti mnogo novca, ili trenirati mesecima. Samo izaberite jednu i počnite. Jednostavno.

1. Učinite istoriju ličnom: genealogija
Istraživati porodičnu istoriju je fenomenalan zadatak, ne samo za vas ili vašu porodicu, već i za buduće generacije. Postoje nekoliko genealoških sajtova za početak, a proces istraživanja je lakši nego što mislite. Možete istraživati datume rođendana, brakova ili smrti, kao i vojne dosijee, dosijee zaposlenih, čak i kriminalne dosijee. To je putovanje samootkrivanja, dok istražujete živote vaših predaka, i otkrivate putovanje vašeg nasleđa.

2. Podeli mi kartu – naučite kartašku igru
Postoji mnoštvo sjajnih igara sa kartama, koje možete naučiti i igrati ih u različitim formama, u zavisnosti od težine, od šnapsa do pokera. Veb sajtovi kao što je Jutjub imaju onlajn tutorijale za sve vrste kartaških igara i sa sajta www.pagat.com sadrži pravila za preko stotinu drugih. U vašoj blizini sigurno postoje kartaški klubovi gde možete uzimati časove i učiti, a i to je sjajno mesto za upoznavanje ljudi istih interesovanja.

3. Potreban vam je majstor? – Uradite sami!
Ustanite i razgledajte vaš dom. Da li je sve besprekorno ili uočavate kakve pukotine? Ključ koncepta „sam svoj majstor“ nije trčati pre nego što naučite da hodate, ali, ne plašite se. Odaberite mali, jeftin projekat – to će podići vaše samopouzdanje, a onda možete preći na reorganizovanje garaže u igraonicu, ili sagraditi lift do meseca.

4. Ako je muzika hrana ljubavi – zaigrajte
Da li iznova slušate jedne te iste pesme iznova i iznova, ostajući unutar svoje muzičke zone komfora? Onda je vreme da učinite svoj svet većim jednom vrlo jednostavnom aktivnošću. Odaberite album kakvog nepoznatog žanra ili muzičara za koga nikada niste čuli i poslušajte. Od regea, panka, bluza i hip-hopa, do opere, indie, hevi metala, R&B-a, ili soula – mogućnosti su beskonačne.

5. Fanatici za hranom: napravite internacionalni meni
Možete biti i gurman i kuvar kreirajući fantastična jela svake večeri, poput Master Šefa. Ili ste možda zauzeti roditelj koji stalno servira grickalice i čips gladnoj hordi. U koju god kuvarsku školu da ste zaljubljeni, možete je lako iskombinovati. Odaberite jednu nedelju i napravite različita jela sveta svake večeri. Evo jednostavnog menija internacionalnih poslastica:
Italijanski ponedeljak: Taljatele sa Bolonjeze sosom
Kineski utorak: Orijentalna svinjetina sa nudlama
Meksička sreda: Fajita
Američki četvrtak: Burgeri sa trostruko prženim pomfritom
Indijski petak: Pileća korma
Španska subota: Čurosi sa sosom od crne čokolade
Britanska nedelja: Pastirska pita

6. Razmrdajte sebe: joga
Svima nam je povremeno potrebno podizanje psihičkog i mentalnog tonusa i joga bi mogla biti prava stvar. Joga vam dopušta da odvojite malo vremena i poboljšate vašu snagu, fleksibilnost, metabolizam i cirkulaciju. To je vežba slabijeg intenziteta koja će vas ostaviti okrepljenim a ne iscrpljenim, a može vam čak pomoći da bolje zaspite.

7. Postanite „zeleni“: baštovanstvo
Bilo da ste bog zelenila ili tek početnik, baštovanstvo je sjajna aktivnost za izlazak napolje i susret sa prirodom! Evo nekoliko sjajnih baštovanskih saveta za početnike (http://www.bbc.co.uk/gardening), a čak i da nemate baštu, možete zasaditi divne žardinjere. Ovo je aktivnost koja oslobađa od stresa, čini vas aktivnim i budnim, a finalni rezultati su zapanjujući.

8. Previše ste napeti? Idite na kampovanje
Kampovanje u dvorištu je sjajna aktivnost koju možete obavljati sa prijateljima ili porodicom. Sve što vam je potrebno su vreće za spavanje, užina i dobre priče. Možete takođe isplanirati neke kul aktivnosti kao što su posmatranje zvezda, lov na blago i roštilj. To je mini avantura udaljena samo nekoliko metara od vaših vrata. A i ne morate da se probijate kroz blato u 3 ujutru kako biste pronašli toalet!

9. Pisanje: započnite blogovanje
Započeti onlajn blog je brzo, jednostavno i besplatno i možete govoriti o bilo čemu što vas zanima – porodici, politici, problemima u okruženju i socijalnim problemima, sportu ili životnom stilu – zaista, šta god vam padne na pamet. To je forum za vaše pasije i jedna od najoslobađajućih aktivnosti koje možete isprobati.

10. Da li smo sami? Istraživanje zvezda
Postoji nekoliko neverovatnih znamenja na oblačnom nebu prepunom zvezda i planeta, ali, u šta u stvari gledamo? Pa, u više nego što možete da zamislite. Tim Pik obilazi Zemlju na Međunarodnoj svemirskoj stanici i možete pronaći njihovo naredno pojavljivanje ovde (https://spotthestation.nasa.gov/sightings/) Videćete sazvežđa koja možete identifikovati pomoću brojnih aplikacija i veb sajtova, kao i mnoge planete našeg Solarnog sistema. Osnovno pitanje ostaje – da li smo sami?

Izvor: http://www.discoveryuk.com/make-your-world-bigger/ten-activity-ideas-to-inspire-your-day/)

Tekst prevela: Aleksandra Batinić