20 jezičkih zanimljivosti iz svih delova sveta

, KULTURA

Brojne su razlike ili sličnosti među jezicima, kao i razne karakteristike koje su manje ili više poznate.

U nastavku je navedeno 20 zanimljivosti koje se tiču svetskih jezika, a koje možda do sada niste znali.

Postoji 2,700 jezika i preko 7.000 različitih dijalekata širom sveta.

Najzastupljeniji jezici su kineski, španski, engleski i hindu.

Kineski, koji ima najveći broj govornika u svetu ima preko 50.000 znakova. Ako želite da čitate novine, morate da znate minimalno 2.000 znakova.

Prema nekim istraživanjima, svake dve nedelje jedan jezik nestane. Do današnjeg dana, preko 230 jezika je potpuno izumrlo, a 2.400 su u tom smislu ugroženi.

Biblija je najprevođenija knjiga na svetu. Dostupna je u 2.454 različita jezika. Knjiga “Pinokio” je na drugom mestu, dok je Agata Kristi autorka čije se knjige najviše prevode.

Jezici vrše uticaj jedan na drugi. Na primer, 30% engleskog jezika čine leksičke pozajmljenice iz francuskog. Na primer, sve reči koje se vezuju za balet i kojima se opisuje ovaj ples su francuske.

Onomatopeje nisu iste u svim jezicima. Zvuk krckanja u Americi se emituje kao “snap, crackle, and pop”, u Nemačkoj se koristi “Knisper! Knasper! Knusper!”, u francuskom “Cric! Crac! Croc!”, a u španskom “Cris! Cras! Cros!”.

Za pčele se u Africi ne kaže da zuje, već se to imitira rečima “zoem-zoem”. I dok je u Americi mjaukanje mačke “meow”, u Vijetnamu je to “meomeo”, “nau” u Estoniji, i “ngjau” na malajskom. Krave su u Indiji svete životinje, i ne govore “moo” već “hamba”. Tajlandske sove kažu “hook hook” umesto “hoot”, a u Albaniji prasići ne kažu “oink” nego “hunk hunk”.

Baskijski jezik koji se govori u planinskim predelima Španije i Francuske, jedini je evropski jezik koji nije povezan ni sa jednim drugim poznatim jezikom, odnosno ne pripada nijednoj jezičkoj porodici.

Ne postoji reč koja se 100% rimuje sa rečima orange ili  purple.

Prosečna osoba u toku dana izgovori oko 4.800 reči.

HIPPOPOTOMONSTROSESQUIPPEDALIOPHOBIA je strah od dugih reči.

Papa tvituje na čak devet jezika, a njegov španski nalog ima najviše pratilaca.

U Vatikanu je moguće koristiti bankomat na latinskom jeziku.

Brojni naučnici tvrde da učenje drugog jezika poboljšava razne funkcije mozga, pamćenje, kao i da oni koji govore ili uče drugi jezik usporavaju proces starenja mozga.

Najmanje polovina svetskog stanovništva je dvojezična ili višejezična, tj. govore dva ili više jezika.

Pročitajte i: Mala pomoć kod učenja stranih jezika

Izvor: m.cdm.me

Foto izvor: comunicateonline.me