Mala pomoć kod učenja stranih jezika

, KULTURA

Ovo je tekst koji treba da služi kao pomoć i podsetnik na važnu stvar koja se tiče životnog, kulturnog, ličnog, društvenog napretka. Jasno je da je ovo priča o stranim jezicima, koja za cilj ima motivisanje onih koji žele da se razviju, a možda im često zafali snage i volje da istraju.

Razne su situacije u kojima su loš marketing, loš način prenosa znanja uticali na to da ljudi zatvore oči i uši za strane jezike, čak i onda kada imaju realno dobre šanse da taj jezik savladaju. Među vama najverovatnije ima takvih i treba da znate da niste vi krivi, to nije neuspeh, imate prilično vremena da se uspešno vratite učenju i neće vam nestati motivacije.

Nije nikakva sramota ne znati nešto, ali ne odbijajte nova saznanja do kojih možete stići. Znanje je moć, a poznavanje jezika je dar. Koja je magija u tom daru? To što nije bogom dan, već vašim trudom i voljom. Sami birate šta ćete znati, zato – ne dozvolite sebi, možda svojim strahovima, a pogotovo ne drugima, da vas ograniče.

Recimo da ste sada zaželili da naučite novi jezik. Šta je sledeće?

Saveti za učenje stranog jezika

Foto izvor: unsplash.com
  • Akcija! Krenite odmah.
  • Možete to učiti uz pomoć mnogobrojnih aplikacija koje zaista mogu pomoći, a možete krenuti i na kurs. Što se tiče aplikacija, naša top tri predloga (besplatna) su svakako Duolingo, Memrise i MindSnacks.
  • Gledajte što je moguće više sadržaja na jeziku koji učite. Od vesti do serija i filmova. Kada vam jezik uđe u uši, uradili ste pola posla. Dalje samo treba da se fokusirate na pamćenje.
  • Kada je u pitanju pamćenje reči, odredite sebi, na primer od tri do pet novih reči i dnevno toliko pređite.
  • Ne vršite pritisak na sebe da savladate brzo jezik koji do sada niste, možda ni čuli. Najbitnije je da sebi date realne granice i sasvim dostižna očekivanja, kako bi vas stalno pratio onaj dobar osećaj ispunjenosti i sreće. Da, hajde tako da kažemo, osećaćete se produhovljeno.
  • Zapisujte. Prepisujte. Tako ćete brže pamtiti i učiti, a dosta možete poboljšati i samo čitanje upravo pisanjem.
  • Aktivirajte se i na društvenim mrežama. Slobodno komentarišite na stranom jeziku, čitajte druge komentare na istom, dopisujte se. Ukoliko neko iz vašeg okruženja reši da uči isti jezik ili možda već zna, iskoristite tu privilegiju i komunicirajte na stranom jeziku.
  • Budite istrajni. Učite svaki dan jezik za koji se opredelite. Pauza u ovakvom pohodu nije dobra, zato dajte sve od sebe i gledajte kako uspevate.
  • Pokušajte da razmišljate na tom jeziku. Tako ćete prestati previše da se koncentrišete na to kako treba da pričate i biće vam dosta lakše.
  • Govorite. Slobodno ponavljajte naglas, pričajte kad god ste u prilici. Ako nemate sa kim, ni to nije važno. Ukoliko spadate u one koji pričaju sa samim sobom, slobodno to sada  učinite na stranom jeziku.

Benefiti učenja stranog jezika

Foto izvor: unsplash.com

1. Činite dobro za razvijanje i održavanje mozga u treningu.

2. Imaćete veće šanse da pronađete posao i veće šanse da to bude baš ona pozicija koju želite.

3. Povezaćete se sa ljudima sa tog govornog područja i obogatiti svoj krug poznanstava.

4. Strani jezik je odličan mehanizam za probijanje barijere stidljivosti.

5. Biće vam lakše da učite druge strane jezike, kada jedan savladate, a naročito ukoliko su srodni. To je zaista nešto što se ne može poreći.

6. Nećete morati da čekate da izađe prevod za vašu omiljenu seriju ili film.

7. Razumećete tekst pesme koju ste obožavali.

8. Dosada neće biti vaš problem i uvek ćete imati rezervni plan. Mada se nadamo da će strani jezik biti i za one dane kada vam je dan ispunjen.

9. Upozanaćete se sa kulturom naroda čiji jezik učite. Primetićete kulturne razlike između svog i novog jezika.

10. Kada konačno krenete da sakupljate znanje, sakupićete i samopouzdanje. Nikad dosta!

Koji jezik je vaš izbor? Engleski, nemački, francuski, ruski, italijanski, turski, španski, norveški, kineski? Neki drugi? Bez obzira na to koji ste jezik izabrali, jedno je sigurno – niste napravili gresku. Strani jezik je nešto najbolje što sebi možete da priuštite. Putujte pričom, ako ne možete fizički, a onda kada budete mogli i ovo drugo, bićete zahvalni sebi do neba.

Srećno učenje, lako pamćenje!

Pročitajte i: Da li ste znali da se ovako kaže pravilno? Drugi deo

Pripremila: Jelena Luković

Izvori: stranijezici.com, litteramagazin.com, gloria.hr

Foto izvor: unsplash.com