3 odlične fore kako da MAKSIMALNO UŠTEDITE NOVAC!

, AKTUELNO

Svi živimo u Srbiji i svesni smo životnog standarda ovde. Želimo mnogo toga, ali ne uspevamo da uštedimo dovoljno za sve – nemali je broj studenata koji plaća sopstveno školovanje, a svi vole da odu u neki kafić, da putuju, druže se i dobro obuku! Ako ste žensko, onda me definitivno razumete kad kažem da trošimo mnogo više novca od muškaraca – kremice, pomadice, puderi, 100 vrsta čarapa, ruževa i ostalih ženskih potrepština. Glavno pitanje koje se postavlja je – kako imati sve, a opet ne biti u minusu? Sve ove savete sam sama isprobala, dakle, pratite me! 🙂

1. PUTOVANJA

Nekako mi je najbolje da krenem od ove najskuplje stavke da vas ohrabrim odmah na početku! Prvi put sam zemlju napustila sa 17 godina kada smo išli na ekskurziju u Beč i od tada otprilike jednom godišnje odem negde (čitaj: Grčka) i eventualno neko mini-putovanje na par dana i to je bio moj život do pre dve godine. Neko bi sad rekao Da li je ova normalna, neki ne mrdnu nigde 10 godina pa se ne žale, a ja se žalim što odem negde SAMO jedanput ili dvaput godišnje?  E pa dragi moji, odavno sam shvatila da svako od nas ima sopstvenu meru za sve, pa i za putovanja. Shvatila sam da želim više toga da vidim bez obzira na, rekla bih, prosečnu finansijsku situaciju koja mi ne dozvoljava mnogo toga.

Elem, pre dve godine otkrila sam Erasmus+ projekte! Verujem da je većina vas čula za iste, ali nemojte misliti da su to samo omladinske razmene na 6 meseci, pošto sam skontala da je ljudima asocijacija na ovu vrstu projekata! U 2016. godini sam bila u Rumuniji i Albaniji sa razmakom od svega 7 dana! U obe zemlje sam provela po nedelju dana na treningu: u Krajovi, Rumuniji tema je bila Take a stand, lend a hand – Stop bullying now!a u Draču, Albaniji Entrepreneurship for youth. Naredna godina 2017. je bila još dinamičnija – bila sam učesnik projekta #FemPower koji se sastojao iz dva dela: Prvi deo je bio u Jermeniji te sam zbog sletanja u Tbilisi imala priliku da vidim i Gruziju, a drugi deo je bio u Londonu! Te godina sam bila i u Rusiji, ali nevezano za ovu projekata. Mi smo samo platili povratnu kartu Beograd-Moskva, a sve ostalo je plaćala majka Rusija! Ni 2018. godina nije prošla bez putovanja – u martu sam imala priliku da posetim Berlin i svoj boravak produžila dva dana nakon završetka projekta! 🙂

Ljudi kad gledaju moje objave na društvenim mrežama verovatno pomisle da sam puna kao brod, međutim, istina je drugačija – svi ti projekti su PLAĆENI! Drugim rečima, kako naš narod voli da čuje, BESPLATNO sam putovala u sve te zemlje! Mi kao učesnici smo imali obavezu da 7 dana aktivno učestvujemo u diskusijama, predavanjima, da pravimo sopstvene prezentacije itd, a zauzvrat su oni obezbedili smeštaj (u 90% slučajeva to bude hotel) i hranu (3 obroka + 2 pauze za kafu). Što se prevoza tiče, svaki učesnik ima limit koliko može da potroši i da mu bude refundirano. Primera radi, zbog kilometraže, do Albanije su vraćali 180 evra, do Londona 275 evra, a do Jermenije 360 evra. Dakle, prevoz plaćate sopstvenim novcem, ali vam sve to bude refundirano na samom projektu, mesec-dva nakon ili u retkim slučajevima 6 meseci nakon projekta.

Sve u svemu, jedini trošak koji imate je novac koji potrošite kupujući suvenire, idući po kafićima i restoranima, a za čim ne postoji realna potreba jer sve to imate već u hotelu! U mom slučaju to bude neka cifra od 50-70 evra u proseku, mada je moguće da bude i manje. Naravno, znam da je fora kad ste u drugom gradu izaći u centar i popiti kafu negde, jer bez toga nije to-to 🙂 Da vas ne bih davila o ovome, možete mi pisati u inbox na mom Fejsbuku  ili mi dati ideju da napišem naredni tekst o ovome!

2. HRANA 

Ogroman deo plate i prihoda uopšte ode vam na hranu. Nekako, svi imaju osećaj da su “bacili” novac nakon što se vrate iz Maxija, Rode, Ideje i sličnih supermarketa. Naravno, da bismo živeli, moramo jesti i tu nema govora o izbacivanju nekog obroka. Uvek se možete preorijentisati na jeftinije namirnice, ali to nikako nije moja preporuka jer na taj način možete ugroziti sopstveno zdravlje. Dobro onda, šta možete uraditi? Evo odgovora!

Godinama sam radila kao anketar i znam dosta fora kako dobiti neki poklon za odrađenu anketu. Ono što je najbolja vest, ne morate mrdnuti iz kuće – sve radite online! Ukratko, postoje online paneli koji nagrađuju to što ste izdvojili vreme da popunite neku anketu. Konkretno, nagrađuju vas bodovima koji se na kraju pretvaraju u vaučere za Lilly i Maxi, a u ređim slučajevima vam poene konvertuju u novac. Pa zar to ne zvuči sjajno?

Naravno, ne šalju svi paneli na vaš mejl dovoljno često ankete i može se desiti da prođe i pola godine do godinu dana dok ne sakupite dovoljan broj bodova. Meni se dešava da ne dobijem po 2-3 meseca nijednu anketu, pa onda dobijem čak 3 u nedelju dana! Moj savet je da svuda otvorite nalog i kad vam stignu ankete na mejl, da strpljivo sakupljate bodove i verujem da ćete pomoću nekog online panela sakupiti za svega mesec dana! 🙂 Slede linkovi poređani od panela koji najčešće šalju ankete do onih koji to čine najređe (naravno, u nekom periodu se može desiti da je neaktivan panel aktivan i obrnuto): Ipsos panel, GFK panel, Deep Dive, MASMI, Talk Online Panel

Napomena: Kada skupite 2500 poena preko GFK panela, stičete pravo da preuzmete 1500 dinara kao nagradu!

3. PUDER I  KREME

Ovo je deo posvećen ženama – muškarci, nadam se da se ne ljutite! 🙂 Svaka žena koristi puder i baci enormne količine novca u toku života samo za njega. Međutim, postoji način da barem malo prištedite! Svaka bolje snabdevena apoteka i Lilly drogerije imaju testere za pudere, kreme protiv bore, hidratantne kreme, kreme za sunčanje itd. Ti testeri imaju od 1 ml do 3 ml. Iskoristite to! Upotrebite matematiku i logiku – ukoliko ste jednog meseca maltene švorc i ne biste baš bacili pare na puder od 2000-3000 dinara od 30ml, onda ne budite lenje i otiđite u 10 apoteka (neki daju 2-3 testera odjednom) i sakupićete istu količinu BESPLATNO! Primetila sam da su Vichy puderi najrasprostranjeniji, La Roche Possay kremice, kao i neke BB kreme. Neki proizvodi, nažalost, nemaju testere, ali iskoristite one koji imaju. I da, nemojte da vas bude sramota, ti testere i služe da biste probale da li vam odgovara neki proizvod!

Napomena: Ovaj tekst nema za nameru da reklamira ijedan brend ili agenciju za istraživanje tržišta, već da vam maksimalno olakša život! Već sutra se bacite u štednju i javite mi kako ide 🙂

 

Pripremila: Marija Tomić

Fotografije: Pixabay