Učenje jezika manjinskih zajednica „Pod krošnjama na Štrandu“

, KULTURA

Manifestacija „Pod krošnjama na Štrandu“ u predstojećem periodu okupiće decu i mlade koji žele da nauče jezike manjinskih zajednica. Jezičke radionice će se održavati u ogranku Gradske biblioteke na Štrandu u Novom Sadu, a kvizovi provere znanja biće organizovani subotom ili na Štrandu ili na Fruškoj gori.

Od 27. jula do 1. avgusta  deca uzrasta od pet do dvanaest godina imaće priliku da nauče makedonski jezik. Istih dana održavaće se i intenzivni kurs mađarskog jezika namenjen mladima uzrasta od trinaest do devetnaest godine. Takođe, deca će moći da se upoznaju i sa rumunskom kulturom i jezikom u periodu od 3. do 8. avgusta. Program će se realizovati od 19 do 20 časova.

Zbog novonastale situacije i epidemije korona virusa, maksimalan broj učesnika je deset, uz obaveznu fizičku distancu od najmanje 1,5 metara.

Namera ovog događaja je da se deca kroz igru i aktivan boravak u prirodi upoznaju sa osnovama jezika i kulture manjinskih zajednica i da ih ohrabri da fakultativno pohađaju nastavu manjinskih jezika u osnovnim školama.

U okviru ovogodišnjeg programa predstavnici EU Info Pointa iz Novog Sada polaznicima radionica će preneti važne informacije o Evropskoj uniji prilagođene uzrastu i konceptu programa.

Dodatne informacije u vezi sa manifestacijom „Pod krošnjama na Štrandu“ dostupne su na njihovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici. Organizatori programa su ogranak Gradske biblioteke u Novom Sadu, Heror Media Point i Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija. Pokrovitelji su Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne zajednice i Uprava za kulturu grada Novog Sada, a donator EU Info Point Novi Sad.

Pročitajte i: Pesme koje menjaju raspoloženje – nabolje

Pripremila: Vanja Velisavljev

Izvor: danas.rs