Život pod maskama na francuski način

, LIFESTYLE

Od marta meseca ove godine obavezni aksesoar postale su nam zaštitne maske. Ljudi se dele na one koji su spremni da izdvoje nešto više novca kako bi nosili „one prave“ hirurške maske koje sada ne moraju biti nužno plave već se proizvode i u drugim bojama, i one malo opuštenije sa platnenim maskama u raznim dezenima i bojama. Međutim ovaj novi, ne tako prijatan trend ispratile su i modne kuće, pa tako možete kupiti masku marke „Nike“ ili ako ste više za neku fensi varijantu modne kuće kao što su „Guess“ ili „Luis Vuitton“ takođe imaju svoje kolekcije.

Još od početka pandemije virusa COVID-19 u skoro svim evropskim državama nošenje maski se podrazumeva. Ne možete ući u javni prevoz,prodavnicu, bar ili restoran ukoliko ne nositi masku i ne dezinfikujete ruke na ulazu. Evo kako to izgleda u Francuskoj:

  • Ukoliko želite ići u restoran potrebno je da sačekate na ulazu kako bi šef sale proverio da li ima slobodan sto. Nakon toga on vas upozorava da stavite masku i dezinfikujete ruke, i masku morate nositi sve dok ne sednete za sto i dok vas konobar ne usluži. Između stolova je minimal razmak od metar ipo, tako da možete bezbedno skinuti masku i uživati u jelu. Kada ste završili sa jelom, ponavo stavljate masku dok ne izađete iz restorana.
  • U prodavnicu ne možete ući bez maske. Na ulazu u prodavnicu uglavnom stoji jedna osoba koja vas obaveštava da se morate zaštititi. Na ulazu, izlazu ali i u pojedinim delovima prodavnica stoje dezinfekciona sredstva.
  • Šoping centri su takođe počeli sa radom ali u izmenjenom režimu. Ukoliko vam se neki komad odeće dopadne, ne postoji mogućnost da ga probate već morate proceniti odokativno da li vam odgovara. Zabranjeno je pipkati obuću i probati bez prisustva prodavca kako bi on par obuće koji ste probali mogao da odloži u posebnu sobu gde se sve ponovo dezinfikuje, zato se preporučuje da probate one cipele koje ste sigurni da vam se sviđaju i koje biste najverovatnije kupili.

Francuska je zemlja koja je istrpela velike gubitke i posledice zbog tekuće pandemije. U zemlji gde ima trideset hiljada žrtava koronavirusa moraju se strogo poštovati mere, bez izuzetka. Kako bi se izborili sa virusom, bilo je potrebno podići svest narodu da je potrebno zadržati neke mere poput nošenja maski i rukavica, što Francuzi u velikoj većini poštuju.

Pročitajte i: Veze na daljinu i koronavirus – kad ljubav pobedi kilometre

Priredila: Nina Albulj

Foto izvor: planet.fr