Čudo Covid-19 krize. Maksimalno posećeni koncert na kom se niko nije razboleo

, CULTURE, LIFESTYLE

Oko 45.000 ljudi prisustvovalo je Međunarodnom filmskom festivalu Transilvanije (TIFF) ovog leta. Svi su nosili maske i trudili se da održe socijalnu distancu, a po poslednjim podacima, niko se tokom trajanja festivala nije razboleo, prenose organizatori.

Rumunski grad Kluž želeo je da bude prvi evropski grad u kome će se nakon izbijanja padnemije održati filmski festival. U normalnim okolnostima, TIFF je imao oko 130.000 posetilaca, ali je tri puta manji broj gledalaca usred pandemije i dalje zavidna brojka.

Festival je trajao od 31. jula do 9. avgusta, a protekao je u skladu sa strogim merama u cilju sprečavanja epidemije. Broj gledalaca bio je ograničen na 500, svi su morali da nose maske, drže propisno odstojanje i pristanu na merenje temperature pre emitovanja filma.

Ovo je bio 19. TIFF po redu, ali prvi koji se sasvim odvio na otvorenom prostoru – i to na školsim igralištima, portama crkvi, trgovima i velikim parkovima.

Sve u svemu, tokom tih 10 dana festival je posetilo 45.000 ljudi, što je ulilo nadu radnicima u kulturi da pandemija možda neće uspeti da ugasi sve kulturne događaje, niti da će svi oni morati da se do daljeg održavaju onlajn.

Pročitajte i: Kako je COVID-19 uticao na studente i njihove obaveze?

Izvor: headliner.rs

Foto izvor: tiff.ro