Moralne vrednosti kojima smo se vratili zahvaljujući pandemiji

, LIFESTYLE

Buđenje sloge u kriznim vremenima

Kod nas ljudi sloga se najčešće budi kad izbije neki haos, ili u ovom slučaju pandemija. Tek smo onda spremni da ,,zasučemo rukave i da se bacimo u akciju’’. Doduše, nije ovo jedini slučaj – to se događalo već decenijama, širom sveta – kad se suočavamo sa nekim problemom, jedina vrata koja sami sebi otvaramo su vrata sloge.

Vreme je za pokret

Naš moralni kodeks ponašanja – bonton nam izgleda padne na pamet samo kada ,,upadnemo’’ u neku nevolju, pa se tada budi i svesnost o tome u kakvoj smo neprilici. Jedino u ovakvim haotičnim situacijama nam se mahinalno upali ,,lampica’’ u glavi da treba da pokažemo našu složnost, razumevanje, strpljenje, i naravno da umemo i sami da procenimo neke stvari – dešavanja, a ne da sve informacije prožderemo i nakon toga da samo ostanemo ,,prikovani’’ pod pritiskom straha, a da pritom skoro ništa ne uradimo. U svom ovom haosu najbitnije je ostati svoj – biti normalan, bez obzira na probleme koji nam mogu prethoditi.

Pročitajte i: 10 aplikacija koje nam pomažu u organizaciji vremena

Oličje ljudskost

Čak i kada je haos, u ovom slučaju pandemija, na možda trenutnom odlasku, ni u tim momentima ne treba da zanemarimo ljudskost koju svi nosimo u sebi. Ovakve nepogode nas zapravo bacaju na životni test da pokažemo koliko možemo da budemo pri sebi, ali da istovremeno pokažemo i zube. Napon koji nam uključuje dodatno mentalno razbuđivanje i razgibavanje, je nažalost skoro uvek u vreme neočekivanih i nepovoljnih situacija. A sve to nam pomaže da se prisetimo kako nam je malo potrebno da zasitimo naš duševni život, da se okrenemo pravim životnim vrednostima i budemo ono što zapravo i jesmo – ljudi. 

Držati kurs

Čak i kada smo ,,na udaru’’ pandemije, to moramo shvatiti ozbiljno i ponašati se odgovrno kako prema sebi, tako i prema drugima. Moramo konačno shvatiti da svi zavisimo jedni od drugih i da smo spojeni sa prirodom, koju treba da čuvamo i održavamo.

Pročitajte i: 5 zdravih navika koje treba da usvojite ukoliko radite od kuće

Naslovna fotografija: Getty image

Priredio: Marko Ranđelović