Pet nepravedno ukinutih serija koje ćete poželeti da odgledate

, KULTURA

Svako od nas obožava da gleda serije, a ono što nas najviše privlači ovakvom vidu zabavnog programa je kvalitetan scenario u kombinaciji sa odličnom glumačkom postavom koji nas opčinjava. Bilo da su domaće ili strane produkcije, mnoge od serija ne dožive uspeh prvobitnog emitovanja i nisu u mogućnosti da „žive“ duže od pet sezona koliki je relativni prosek. Kada su u pitanju serije američke proizvodnje i produkcije, često se dešava da neke od njih budu otkazane i skinute sa programa posle samo jedne, ili eventualno dve sezone. Postoje pozitivni primeri serija koje su uspele da dostignu kultni status među publikom uveliko nakon prestanka emitovanja, koje ćemo predstaviti u nastavku teksta.

Firefly (2002 – 2003)



Kritičari i publika ovo ostvarenje scenariste, reditelja i producenta Džosa Videna nazivaju „svemirskim vesternom“, a postalo je popularno tek nakon ukidanja sa programa zbog slabe gledanosti. Specifičan futuristički scenario koji predstavlja razoren univerzum ratom dveju svetskih sila, SAD-a i Kine (gde planeta Zemlja 2517. godine nažalost više ne postoji) uspešno kombinuje komediju i dramu. U središtu ove neobične priče na svemirskom brodu „Serenity“ su ratni veterani, kapetan Malkom Renolds koga tumači Nejtan Filion i njegova dugogodišnja prijateljica i saborac Zoi u čijoj se ulozi našla Đina Tores, koji sa odabranom grupom „odmetnika“ putuju galaksijom i na tom putu doživljavaju razne zgode i nezgode. Seriju koja je imala samo 14 epizoda ispratio je film „Serenity“ iz 2005. godine. Ukoliko ste pravi ljubitelji SCI-FI žanra, ova serija će vam se sigurno dopasti.

Pushing Daisies (2007 – 2009)



Još jedna serija koja je stekla kultni status nakon prestanka emitovanja je autorsko delo scenariste i producenta Brajana Fulera„Pushing Daisies“.Ova američka crna komedija sa Li Pejsom i Anom Fril u glavnim ulogama je na „prvu loptu“ bila potpuni hit kod gledalaca. U dve sezone i 22 epizode pratimo Neda, poslastičara koji ima poseban dar – on može samo jednim dodirom da vrati ljude iz mrtvih, ne više od jednog puta i to samo za jedan minut. U saradnji sa privatnim detektivom Emersonom Kodom i svojom dečačkom ljubavlju Čak (Šarlot) koju je uspeo ponovo da oživi, Ned rešava misteriozna ubistva i otkriva tajne iz svog života, ali i ljudi iz okoline. Serija je ukinuta nakon čuvenog štrajka filmskih i televizijskih radnika 2009. godine, ali je nastavila da živi u obliku stripa.

Timeless (2016 – 2018)



Naizgled kliše drama obeležena putovanjem kroz vreme, sa timom od troje ljudi: istoričarka Lusi Preston (u interpretaciji Abigejl Spenser), vojnik Vajat Logan (Met Lanter) i pilot vremenske mašine, koji bivaju gurnuti u igru mačke i miša sa glavnim „zloćom“ Flinom (Goran Višnjić), koji pokušava da parira glavnim likovima, nakon što ludi naučnik, bez znanja javnosti odluči da napravi dve vremenske mašine, a jedna od njih biva ukradena. Junaci serije prolaze kroz različite događaje u prošlosti kao što su pad Hindenberga, ubistvo Linkolna, svemirska trka, divlji zapad, nacistička Nemačka, američki rat za nezavisnost itd. No, nije sve kao sto izgleda, i glavni „zloća“ ipak nije takav kakvim se predstavlja. A šta se desi kada se svi oni ujedine protiv tajne organizacije koja pokušava da promeni tok istorije, ostaje da saznamo u samo 26 epizoda ove fenomenalne serije. Zanimljivo je da su fanovi mesecima pisali peticije, postavljali bilborde u centru Njujorka uz haštag na društvenoj mreži Tviter #SaveTimeless, kako bi se snimila i treća sezona serije, ali nažalost, bezuspešno.

Forever (2014 – 2015)



Henri Morgan, koga tumači Juan Grufud, je patolog koji sarađuje sa njujorškom policijom, pritom je izuzetno neobičan lik, ali ne zbog svog zanimanja ili hobija, već zato što je star 200 godina i besmrtan je. Tokom dešavanja u seriji on pokušava da pronađe odgovor na pitanje svoje besmrtnosti. Svaki put kada biva u smrtoj opasnosti, on naizgled umire i ponovo se budi u reci Hadson iz koje nastavlja život normalno. U međuvremenu saznaje da postoji još jedan čovek koji deli istu sudbinu kao i on, sve vreme pokušava da ga pronađe i suoči se sa njim. Zajedno sa svojom partnerkom, detektivkom Martinez iz njujorške policije, prolazi kroz niz kriminalnih slučajeva, a neki od njih su povezani i sa njegovim privatnim životom, te ga to dovodi do straha da se istina o njemu sazna. Serija “Forever” je otkazana odmah nakon prve sezone zbog loše gledanosti, ali i dalje privlači pažnju nove publike kroz reprize i emitovanja na striming servisima. 

Dracula (NBC) (2013 – 2014)



Svet je odavno upoznat sa fiktivnim likom pisca Brema Stokera – Drakulom. Doživeo je mnoštvo filmova i televizijskih adaptacija, ali ova serija televizijske mreže NBC se razlikuje od ostalih. Džonatan Ris Majers briljira u ulozi Vlada Cepeša (Drakule), čiji je prikriveni alter ego američki biznismen Aleksandar Grejson. Sa svojim pomoćnikom Renfildom pokušava da pronađe članove drevnog Reda Zmaja dok traži pravdu i osvetu za smrt svoje voljene supruge i njegovo viševekovno zatočeništvo. Spletom okolnosti ostvariće mnoga poznanstva koja su duboko povezana sa njegovim davnim životom, ali će usput oformiti i neke neverovatne saveze u borbi protiv svojih neprijatelja. Ova serija predstavlja mnogo više od klasičnog vampirskog horor žanra, pa su i u ovom slučaju fanovi bili razočarani kada se pročula vest o njenom ukidanju sa NBC-a. Postojali su pregovori sa drugim televizijskim i produkcijskim kućama da se snimanje ovog ostvarenja nastavi, ali do konačnog rešenja se nije došlo iako je ova serija bila nekoliko puta nominovana za najbolju novu seriju 2013. godine.

Pročitajte i: Serije koje možete brzinski da odgledate u pauzi od učenja

Autor: Aleksandra Petković
Foto izvori: imdb.com, metroparent.com, tvserije.net