Serije koje možete brzinski da odgledate u pauzi od učenja

, KULTURA

Najstresniji deo studiranja zasigurno jesu ispitni rokovi. Bez obzira na to šta studiramo u ovom periodu najčešće nemamo dovoljno slobodnog vremena. Dok zatrpani knjigama, skriptima i podsetnicima, pokušavamo da zapazimo još poneki detalj i što preciznije naučimo lekciju, neretko zaboravljamo da nam treba predah. 

Gotovo da nema studenata koji u pretraživaču nisu bar jednom tražili savete kako da što bolje organizuju vreme i da uz što manje stresa završe sve svoje obaveze. Isto tako, skoro da ne postoji savet koji u sebi ne sadrži reč pauza. Predlozi su razni: najbolje je odmarati se u dva navrata po sat vremena, treba praviti kratke pauze kada naučite jednu celinu, najefikasnije su pauze koje traju pola sata…

Kako je celodnevno učenje realnost sa kojom se često susrećemo, a umor neizostavni modni detalj svakog od nas, pravljenje pauze naprosto mora postati deo rutine. Pravi savet za dobro funkcionisanje tokom ispitnog roka ne postoji, pa je tako zaključak da svaki student ponaosob najbolje zna šta mu prija i šta ga čini produktivnijim.

Imajući u vidu da zbog nedostatka slobodnog vremena ljudi ne mogu svakog dana pogledati film ili seriju dužu od sat vremena, filmska industrija prilagođava svoje formate. Za sve one kojima pauza traje kratko, opcija za opuštanje svakako mogu biti serije čije epizode ne traju dugo.
 

Neke od takvih serija su sledeće: 

Dead to me (2009–)

Izvor: justwatch.com/us/tv-show/dead-to-me

Broj sezona: 2
Broj epizoda: 20
Trajanje epizode: 26-34 minuta 
U glavnim ulogama: Kristina Eplgejt i Linda Kardelini


Radnja serija na prvi pogled deluje zaista jednostavno – dve žene okružene ličnim i porodičnim problemima pokušavaju da pronađu izlaz iz svakodnevice. 

Džen je džangrizava majka dvojice sinova, koja se nevešto bori sa stresom dok pokušava da sakrije koliko ju je suprugova smrt razorila. Džudi je lakoverna, nesnađena i emotivno nestabilna osoba koja se trudi da bude samostalna, ali joj to nikako ne polazi za rukom. Nema stalni dom i zavisi od dobre volje svog bivšeg dečka i prijatelja. 

Ono što spaja njihove sudbine i dovodi do „slučajnog“ susreta je  ništa drugo nego ubistvo. I to ne samo jedno. Gradeći poznanstvo na lažima, Džen i Džudi postaju nerazdvojne drugarice. Kako raste njihovo prijateljstvo, rastu i problemi sa kojima se susreću, a prikrivanje zločina postaje samo još jedan od izazova. 

Žanrovski nedefinisana, ova serija u sebi sadrži primese komedije, drame, ali i misterije i trilera.  Jedna od osnovnih ideja svakako jesu ubistva, ali to ne znači da ona u gledaocima bude loša osećanja. Uz humor protkan svakodnevnim situacijama i razmišljanjima glavnih junakinja, Dead to Me nudi neiscrpni smeh i zabavu. 

The End Of The F***ing World (2017 –)

Izvor: denofgeek.com/tv/the-end-of-the-fing-world-review

Broj sezona: 2
Broj epizoda: 16
Dužina trajanja epizode: 19-24 minuta
U glavnim ulogama: Džesika Barden, Aleks Loter

Iako na prvi pogled govori o tome da će se kroz epizode opisivati tinejdžerski životi i problemi Džejmsa i Alise, ova serija na značajno drugačiji način prikazuje kako je to kada se ne uklapaš, ali ipak pronađeš nekog sa kim možeš da provodiš vreme.

Dok Džejms sebe smatra psihopatom, a Alisa ne skida namršteni izgled lica, oni odlučuju da se upuste u pravi i pritom povedu svoje gledaoce. 

Definisana kao mračna komedija, serija The End of the F***ing World, kroz avanture provlači i zaista realistične situacije sa kojima se susreće svako ko pati od anksioznosti i depresije. Još neke od tema koje se eksplicitno, ali i implicitno, obrađuju svakako su seksizam, maskulinitet, rasizam, ali i razni drugi oblici potrebe da se pronađe svoje mesto u svetu. 

Karakteristika koja nekima smeta, ali je drugima u potpunosti na mestu, jeste ta da se kroz gotovo sve epizode provlače psovke i na taj način prikazuje kako to izgleda život kada nije cenzurisan. Uprkos tome što su „mračnije“ scene dominantne i što preovladava crni humor, ova serija svojim gledaocima kazuje da su romantična osećanja ipak na strani onih koji odluče da se zajedno bore protiv sveta koji ih okružuje. 

Better Things (2016 – )

Izvor: refinery29.com/en-gb/better-things-bbc-two

Broj sezona: 4
Broj epizoda: 42
Družina trajanja epizode: 20-30 minuta

Kroz kakve zavrzlame prolaze samohrane majke dok odgajaju svoju decu, ne zna niko jednako dobro kao druge samohrane majke. Preispitujući koje sve identitete i socijalne uloge mora da ostvari, Sem Foks uspeva u nameri da kod gledalaca probudi sreću, smeh, tugu i ostala, ne tako lepa, osećanja koja prate njen život sa tri ćerke. 

Sem – glumica, majka, drugarica, ćerka, bivša žena, histerična, blaga, nežna, umorna, lljuta – na najbolji način prikazuje kakve sve uspone i padove uz sebe donosi odgovornost. 

Komične situacije propraćene realističnim prikazom svakodnevice najbolje opisuju šta se sve paralelno zbiva dok jedna ćerka brine o svom prvom danu u školi, dok se druga zaljubljuje, a treća želi da kupi reptila. 

Život onakav kakav jeste, glavna je tema ove serije, a o uspešnosti u njegovom prikazivanju govori to da ne postoji gledalac koji je nakon bilo koje epizode ostao ravnodušan. 

Pročitajte i: 10 činjenica koje niste znali o seriji “La casa de Papel”



Autor: Vanja Velisavljev
Izvor: netflix.com/rs
Foto izvor: freepik.com