Zvezde koje su odbile uloge u kultnim filmovima

, KULTURA

Poznati glumci i ostale javne ličnosti, kako u svetu, tako i kod nas, često odbiju ponuđenu ulogu u filmovima iz najrazličitijih razloga. U mnogim slučajevima se neke od tih odluka pokažu kao ispravne, ali se neretko dešava da određeni glumci odbiju ulogu koja se u budućnosti pokaže kao kultna. Sa druge strane, odluke o odbijanju uloge nikada nisu posebno naštetile karijerama poznatih lica koje ćemo pomenuti u ovom tekstu, štaviše, oni su nastavili da briljiraju u drugim ulogama po kojima su postali poznati i priznati.

Tom Henks kao Endi Dufrejn u filmu „Bekstvo iz Šošenka“

Foto izvor: quora.com

„Bekstvo iz Šošenka“ je proglašen za jedan od pet najboljih filmova svih vremena, a uloga Endija Dufrejna prvobitno je ponuđena Tomu Henksu, koji je u tom trenutku bio na vrhuncu karijere. On je morao da odbije ovu ponudu zbog rada na filmu „Forest Gamp“, koji je kasnije osvojio prestižnu nagradu Oskar za najbolji film. Glumac Tim Robins je na kraju bio izabran za pomenutu ulogu i odlično se snašao u ulozi Endija, te čak i danas, 26 godina kasnije, film ima posebno mesto u srcima ljubitelja filmova.
Takođe je i glumcu Kevinu Kostneru je ponuđena uloga u ovom filmu. On je u tom periodu radio na filmu “Podvodni svet”, koji je bio skupoceni holivudski projekat. Kostner je priznao da se kaje što je ulogu u ovom filmu prepustio Timu Robinsonu. Pored Robinsona, u filmu je glumio i Morgan Friman, a film se smatra najboljim ostvarenjem Holivuda.

Danijel Dej-Luis kao Aragorn u filmu „Gospodar prstenova“

Foto izvor: br.pinterest.com

Reditelj Piter Džekson je od samog početka stvaranja trilogije „Gospodar prstenova“ želeo da ponudi britanskom glumcu Danijelu DejLuisu ulogu Aragorna, nekoliko puta pokušao da ga ubedi da je prihvati. Dej-Luis je ovu ponudu odbio budući da je on jedan od glumaca koji pažljivo biraju svoje uloge. Kao rezultat svojih izbora, Dej-Luis se pojavio u skoro 20 filmova u svojoj karijeri, a film „Linkoln“ mu je doneo Oskara. Uloga Aragorna dodeljena je Vigu Mortersenu koji je izvanredno odigrao ulogu plemenitog šumara koji je kasnije postao kralj.

Meg Rajan kao Vivijan Vard u filmu „Zgodna žena“

Foto izvor: today.com

Kada je Rik Maršal odlučio da režira „Zgodnu ženu“, bio je jasan da želi da dodeli ulogu Vivijan Vard tada popularnoj Meg Rajan. Talentovana glumica odbila je ovu ponudu iz nepoznatih razloga i uloga je dodeljena Džuliji Roberts. Film je postao kultni, a Džulija je postala priznata glumica i svetska filmska zvezda. Iako je tema filma škakljiva, njena interpretacija prostitutke donela joj je nominaciju za Oskara. S druge strane, Meg Rajan, uprkos svojoj popularnosti koju je doživela devedesetih je više puta izjavljivala da ipak žali zbog odbijanja ove uloge.

Mišel Fajfer kao Klaris Sterling u filmu „Kad jaganjci utihnu“

Foto izvor: worldemand.com

Iako nije bila prvi izbor za ulogu Klaris Sterling, glumica Džodi Foster odigrala je maestralno ulogu FBI agenta u filmu „Kad jaganjci utihnu“. Ovaj film osvojio je pet Oskara: za najbolji film, najboljeg reditelja, najbolji scenario, najboljeg glavnog glumca i na kraju, Oskara za najbolju glumicu dobila je upravo Džodi Foster. Reditelj Džonatan Dem je želeo da ulogu Klaris dodeli Mišel Fajfer, ali je slavna glumica odbila ovu ponudu jer joj se film učinio previše nasilan. Fajferova je po mnogim kritičarima napravila veliku grešku u karijeri, ali je ona i danas zadovoljna svojom odlukom.

Leonardo Dikaprio kao Patrik Bejtmen u filmu “Američki psiho”

Foto izvor: moviefone.com

Mogao je da bude i Dirk Digler u „Boogie Nights“ i Stiv Džobs, ali najzanimljivija je priča kako je odbio ulogu Patrika Bejtmana u „American Psycho“.
Naime, studio je baš zagrizao da on tumači tu ulogu, i čak su hteli da učetvorostruče budžet kako bi on bio u filmu. To ni ne čudi, jer se Leonardo Dikaprio uz Toma Kruza u Holivudu smatra za glumca koji će filmu uvek doneti pare, ma koliko loš bio. Ali, ogroman broj fanova Dikaprija u to vreme činile su tinejdžerke, što ga je brinulo. Poznata feministkinja Glorija Stajnham je tu bila odlučujući glas i rekla mu je: „Oči svih tih mladih devojaka uprte su u tebe. Ne možeš da glumiš čoveka koji muči i ubija žene“.

Liam Nison kao Džejms Bond

Foto izvor: express.co.uk

Sredinom 90-ih nuđeno mu je da bude Džejms Bond. Tada je rekao da ga ne interesuje da bude akciona zvezda i da je zato odbio. Međutim, glumac koji je izabrao akciju kao žanr, ne bi tek tako odudtso od te ponude. Sigurno je postojao dobar razlog. Nekoliko godina kasnije otkrio je da je ulogu odbio zbog svoje verenice, a kasnije žene Nataše Ričardson.
„Morao sam da odbijem jer sam mnogo želeo da je oženim.“

Šon Koneri kao Gandalf u trilogiji “Gospodar prstenova”

Foto izvor: express.co.uk

Odluka da odbije rad na filmu škotskog glumca Šona Konerija je koštala 283 miliona funti. Naime, Koneriju je ponuđena uloga čarobnjaka Gandalfa u filmu “Gospodar prstenova“. Bivšem Džejmsu Bondu je ponuđeno 19 miliona funti za snimanje plus 15 procenata od zarade filma na kino-blagajnama.
“Ponuđena mi je uloga u ‘Gospodaru prstenova’, odbio sam. Ponuđena mi je uloga za film ‘Matrix’ i to sam odbio, ja jednostavno ne razumijem ove nove filmove. Dobio sam ponudu za ‘Ligu izuzetnih džentlmena’, ni njega ne razumijem, ali neću napraviti ponovo istu grešku”, izjavio je Šon Koneri 2003. godine.

Domaća kinematografija

Kada je domaća kinematografija u pitanju, pronašli smo za vas nekoliko interesantnih primera poznatih ličnosti za koje možda niste znali da su bili u prvom planu za neke od važnih uloga, ali su spletom raznih okolnosti ili nedostatka mogućnosti morali da ih odbiju.

Vojin Ćetković kao Voja u seriji „Otvorena vrata“

Foto izvor: telegraf.rs

U čuvenoj domaćoj seriji „Otvorena vrata“, čija popularnost i danas ne jenjava, lik Voje trebalo je da odigra Vojin Ćetković. S obzirom na to da je tad bio na početku karijere i bez dovoljno iskustva, smatrao je da nije dovoljno zreo za tu ulogu, pa ju je i odbio. Glumac Nikola Đuričko koji je od detinjstva bio glumački aktivan, sa zadovoljstvom je prihvatio ovu ulogu i po njoj ostao prepoznatljiv.

Mija Aleksić kao Aleksa u filmu „Ko to tamo peva“

Foto izvor: secanja.com, sr.wikipedia.org

Miji Aleksiću ponuđena je uloga starca Alekse u jednom od najboljih srpskih filmova „Ko to tamo peva“. Aleksić je iz privatnih razloga odbio poziv reditelja Slobodana Šijana da zaigra u njegovom sada već uveliko kultnom ostvarenju. Izbor je pao na Miću Tomića, koji je opravdao očekivanja reditelja i iznova oduševio publiku.

Suzana Mančić kao Senka u „Nacionalnoj klasi“

Foto izvor: glossy.espreso.rs, pulsonline.rs

Zanimljiv podatak da je lik Senke u filmu „Nacionalna klasa“ prvobitno bio ponuđen voditeljki Suzani Mančić, koja je u tom periodu kao „loto devojka“ bila među najpopularnijim zvezdama Balkana. Međutim, ona je ovu ulogu odbila, kako sama kaže, zbog ljubavnih scena. Na kraju, uloga Senke pripala je glumici Maji Lalević Piščević.

Lepa Brena kao Nina Andrejević u seriji „Bolji život“

Foto izvor: kurir.rs

Još jedna interesantna činjenica je da je folk pevačica i jugoslovenska muzička zvezda Lepa Brena trebalo da odigra ulogu Nine Andrejević u seriji Siniše Pavića „Bolji život“. Zbog unapred zakazanih turneja i privatnih obaveza, Lepa Brena je odbila ponudu da se nađe u legendarnoj seriji. Ova uloga je na kraju dodeljena glumici Snežani Savić.


Pročitajte i: Kultni filmovi koje bi trebalo da pogledate već danas


Autor: Aleksandra Petković
Dodatni izvori: hronograf.net, srpskainfo.com, nezavisne.com
Foto izvor: freepik.com