Putovanje kroz vreme – stare fotografije glavnog grada Jugoslavije

, LIFESTYLE

Ako postoji mesec koji me podseća na Jugoslaviju, onda je to sigurno maj. Počev od Međunarodnog praznika rada – najvažnijeg praznika u zemlji, preko Titove godišnjice smrti, njegovog rođendana i Dana mladosti koji se proslavljao 25.maja, puno je razloga zašto baš ovaj mesec. U čast ovih nostalgičnih trenutaka, podeliću tri različite kolekcije fotografija iz ovog perioda, počev od brutalističke arhitekture. Većina fotografija je snimljena tokom 60-ih i 70-ih godina u Beogradu.

Pročitajte i: Uskoro bioskop i pozorište na otvorenom

Od sredine 50-ih do 80-ih godina, ljudi u socijalističkoj Jugoslaviji, posebno oni u Beogradu, živeli su u zanimljivom, skoro nerealnom vremenu i prostoru – imali su jedinstvene mogućnosti za lični razvoj, izloženost klasičnim kulturama, dodir sa najaktuelnijim kulturnim događajima iz celog sveta, slobodu govora, okupljanja i aktivizma, kao i mogućnosti putovanja i interakcije sa mnogim ljudima iz inotranstva koji su posećivali Jugoslaviju. Turisti iz Amerike i Evrope često su se okupljali na jadranskoj obali. Jugoslavija je, inače, bila prva mediteranska zemlja koja je dozvolila nudističke plaže.

Početkom 60-ih, strani posmatrači su primetili da je zemlja “cvetala” i da su građani Jugoslavije uživali mnogo veće slobode od građana Sovjetskog saveza i država Istočnog bloka. Stopa pismenosti je znatno porasla, kinematografski pokret – danas poznatiji kao Crni talas, osvojio je međunarodno priznanje, a medicinka nega bila je besplatna na svim nivoima.  Prosto je teško poverovati da je postojalo ovako idealno okruženje, pogotovo ako se prisetimo i brutalnih, krvavih građanskih ratova koji su izbili na teritoriji Jugoslavije ubrzo posle toga.

Pročitajte i: Predložite heroje iz svog komšiluka za nagradu Heroj Beograda 2020

Preuzeto sa: bellegradeblog.com

Pripremila: Dragana Lanzolla