Sedam korisnih saveta za digitalne fotografe

, AKTUELNO

Ukoliko ste ljubitelj digitalne fotografije, sigurno znate poneki trik uz čiju pomoć vam fotografije uvek ispadnu najlepše moguće. Ako ste fotograf amater, ali i profesionalni fotograf, nudimo vam nakoliko korisnih saveta digitalnog fotografisanja.

Adekvatna pozadina

Nepisano pravilo je da jednostavnija i nanematljivija pozadina ističe predmet fotografije. Detaljna pozadina, sa puno boja ili oblika, dodatno odvlači pažnju od objekta koji fotografišete.

Blizina snimanja

Još jedno pravilo koje bi trebalo da zapamtite je da, što ste bliže predmetu koji fotografišete, fotografija bi utoliko mogla da bude bolja.

Proverite u upustvu vašeg fotoaparata koliko se njime najbliže možete približiti objektu da biste dobili povoljnu oštrinu i dubinu. Mnogi point and shoot fotoparati ne mogu da snimaju na udaljenosti manjoj od 1,2m-1,5m.

Snimanje na direktnom suncu

Da biste rešili problem lošeg kvaliteta fotografije koju zbog prevelike sunčeve svetlosti odlikuju reflekcija i jači kontrasti, usvojite sledeće savete: jednostavno sebe ili objekat snimanja postavite u senku. To važi posebno pri fotografisanju prirode, pejzaža i slično. Možete napraviti i sopstvenu senku, iskoristiti reflektor ili blic fotoaparata koji imaju sličan efekat.

Jedna od najboljih opcija je korišćenje filtera (polarizovani filter, filter neutralnog intenziteta ,,NDˮ ). Korišćenje kapice za objektiv takođe predstavlja spas za vašu fotografiju.

Mutne fotografije

Kada snimate jako male objekte (insekte, kapi kiše na cveću), ili mu se previše približite, mutnoća je čest problem. Da biste ga eliminisali, stabilizujte fotoaparat pomoću malog stativa ili upotrebite opciju za odloženo snimanje podešeno na nekoliko sekundi. Takođe, postavite lupu ispred objektiva da biste još više približili objekat. Koristite i aplikaciju unshake koja je potpuno besplatna i nije potrebno njeno skidanje na uređaje.

Fotografisanje portreta

Kod snimanja portreta izbegavajte automatizovane režime rada i koristite prioritet blende (aperture priority mode). Profesionalnim fotografima savetujemo manuelni režim rada.

Koristite malu ISO osetljivost (100-200ISO) odnosno veličinu zrna i šumova u fotografijama. Upotpunite to sa režimom fokusiranja na jednu tačku. Izbegavajte da osoba koju snimate bude direktno okrenuta ka fotoaparatu. Neka njena ramena i telo budu usmereni suprotno od objektiva, a lice neznatno okrenuto ka njemu.

Kompozicija fotografije

Pomerite objekat iz sredine kadra da biste dobili dinamičniju kompoziciju, interesantniju za gledanje. Objekat snimanja postavite u jednu stranu, ne uvek nužno u sredini. Kada fotografišete pejzaže, uključite i predmete koji su vam blizu. Na taj način ćete dobiti dobar konstrast fotografije, njenu dubinu i perspektivu.

Fotografisanje prirode

Za fotografiju pejzaža, prirode, najvažnija je svetlost. Najbolji periodi tokom dana za snimanje su, redosledom od najboljeg: jutarnje svetlo (toplije, žuto), kasnopodnevni sati ili sumrak (crvene nijanse). Sredina dana je kompikovanija.

Koristite centriranje fotografije. Zapamtite pravilo 1/3. Subjekat fotografije (na primer, drvo, vodopad) levo ili desno na fotografiji, u trećini kadra. Uključite što više objekata možete, udaljenih ili bližih. Koristite stativ u snimanju prirode da biste dobili što kvalitetniju fotografiju

 

Izvor:Kompijuter biblioteka, Saša Prudkov

 

Autor: Marković Milica