Prvi CD Beogradske filharmonije sa Felcom

, PULS GRADA

Objavljen je prvi CD Beogradske filharmonije i šefa-dirigenta Gabrijela Felca, snimljen za međunarodno tržište – nemačku izdavačku kuću Drajer-Gajdo, i to sa monumentalnom simfonijom „Ilja Muromec“ Rajnholda Glijera.

Muzički razgovori sa Gabrijelom Felcom – kratki koncerti u dnevnom terminu, bili su posvećeni predstavljanju ovog izdanja (sreda 5. decembar). Publiku koja je dolazila u Beogradsku filharmoniju dočekala je muzika sa prvog zajedničkog CD-a orkestra i šefa-dirigenta. Specijalno ovim povodom bio je prisutan praunuk Rajnholda Glijera, gospodin Kiril Novoselski koji se stara o zaostavštini kompozitora.

Ova divna muzika koju ste čuli je sa našeg prvog zajedničkog izdanja. Veliko mi je zadovolјstvo da vas obavestim da je objavljen CD Beogradske filharmonije sa remek-delom Rajnholda Glijera, simfonija „Ilјa Muromec“ i to za nemačku izdavačku kuću Drajer Gajdo. Veoma sam ponosan na ovaj snimak koji smatram odličnim, a posebna mi je čast da pozdravim praunuka čuvenog kompozitora koji je specijalno ovim povodom prisutan“, rekao je Felc na početku Muzičkih razgovora i svečano uručio CD kompozitorovom potomku.

Beogradska filharmonija i Felc su priredili veliku balkansku premijeru simfonije „Ilja Muromec“ 2. marta 2018. godine na Kolarcu. Bahtrek – najveći svetski portal za kritiku, je taj koncert ocenio sa maksimalnih pet zvezdica kao događaj koji će se dugo pamtiti. Odmah nakon premijere, filharmoničari i Felc su ušli u komplikovani proces snimanja i zabeležili ovo delo.

Snimak Glijerove simfonije je veliko osveženje za tržište na kome do sada postoji svega desetak izdanja, među kojima Bafalo simfonijskog orkestra sa Džoen Faletom, Filharmonijskog orkestra Bi-Bi-Sija sa Edvardom Daunsom, veoma stari snimak Ferenca Frikšaja za Dojče Gramofon i u dosta skraćenoj verziji Filadelfijskog orkestra sa Štokovskim.

Orkestru je potreban kompakt disk kao svojevrsna ocena nivoa na kojem se nalazi. To je za nas veoma važno i ponosan sam što je na našem prvom zajedničkom izdanju Glijerovo delo. Dugo sam tragao za ovim rešenjem jer nam je potrebno kvalitetno i interesantno delo ali koje predstavlja iznenađenje i nešto novo na tržištu. Ovo je velika šansa za orkestar zato što je izdavačka kuća za koju snimamo veoma zastupljena na američkom i japanskom tržištu“, rekao je Gabrijel Felc koji je za Drajer-Gajdo do sada objavio 17 CD-ova, što je za dirigenta njegove generacije impresivno dostignuće.