KOREJA – zemlja u fokusu Nedelje mode

, PULS GRADA

Sinoć je u Galeriji Pro3or otvorena izložbena postavka multimedijalne umetnice Hazzi koja nam dolazi iz Koreje. Korejska umetnica Hazzi se bavi slikanjem, fotografijom, kao i organizacijom kulturnih događaja. Preispitujući dominantno mušku percepciju ženske lepote, umetnica osvaja nove prostore u vizuelnoj predstavi žena. Rad koji će biti izložen u okviru Beogradske nedelje mode bavi se savremenim tumačenjima korejske narodne nošnje (Hanbok). Izložbu možete pogledati u galeriji Pro3or sve do 4. novembra.

Belgrade Fashion Week konstantno u svom programu neguje saradnju sa brojnim inostranim partnerima. Na taj način organizatori se trude da pored razmene iskustava i poslovnih kontakata rade na predstavljanju I približavanju  drugačijih kultura. Ovoga puta zemlja u fokusu je Koreja te su nam se u okviru Nedelje mode predstavili korejski umetnici kroz reviju brenda Starsica, izložbu Get closer i projekciju filma  The Royal Tailor. Ceo program je deo projekta Dani korejske kulture.

Film “Kraljevski krojač” koji proslavlja lepotu tradicionalne korejske nošnje i predstavlja uzbudljivu priču o rivalstvu između dva istaknuta sudska krojača tokom dinastije Čozun, što je dovelo do brojnih skandala i tragedija na dvoru u to vreme.  Uprkos tome što je henbuk tradicionalna nošnja, ona je ponovo popularizovana a poslužila je i kao inspiracija mnogim savremenim dizajnerima. Savremeni brendovi uključili su elemente ovog drevnog kostima u svoje moderne kolekcije. Henbuk je takođe primetan i u međunarodnoj visokoj modi, haute couture-u, čak je i poznati Karl Lagerfeld kreirao modele za Šanel zasnovane na ovom kostimu. Kreacije inspirisane henbukom postale su posebno popularne u uličnoj modi i muzičkoj industriji, a nose ga i internacionalne zvezde kao što su Britni Spirs, Džesika Alba, Venus Vilijams, kao i mnogi poznati sportisti i muzičari.

Podsećamo vas i pozivamo da prisustvujete Kružoku Milica magazine na temu “Ko nam pravi odeću” koji će biti održan u četvrtak 1. Novembra u Dorćol Plazu, Dobračina 59.

U pitanju je panel o održivosti modne industrije i pojedinačnim odgovornostima potrošača. Učestvuju:  Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji

Nenad Radujević, generalni menadžer Beogradske nedelje mode, Aleksandra Marić, koordinatorka za Srbiju međunarodne organizacije, Fashion Revolution, Jelena Karakaš, novinarka i blogerka.

 

 

Autor fotografija: Đorđe Tomić