Da li ste znali da je na mestu jedne kuglane u Zemunu Colosseum?

, AKTUELNO

Evo još nekoliko zanimljivosti o kuglanju koje niste znali:

1. Pored brojnih teorija o poreklu samog kuglanja, jedna od njih se temelji na činjenici da su prvi čunjevi i prva kugla za kuglanje pronađeni u grobu jednog egipatskog dečaka.

2. Prva dvorana za ovaj vid sporta je izgrađena u Njujorku 1840. godine.

3. Na samim počecima kuglanja prvobitno su se koristile drvene kugle, najčešće od hrasta, potom su 1906. godine uvedene kugle od tvrde gume, a 60-ih i 70-ih godina 20 veka počinju da se koriste kugle od plastične gume.

4. Sveštenici su veoma cenili ovaj sport još od samog nastanka i vrlo rado su ga igrali.

5. Kuglanje spada u anaerobne sportove (kao što je podizanje tegova), ubrzava sagorevanje kalorija i aktivira mišićne grupe u telu koje se ne aktiviraju često.

6. Profesionalna kugla se kupuje bez rupa, pa se po dimenzijama igračevih prstiju buše rupe kako bi kugla idealno ležala na dlanu.

7. Kugla se sastoji od tri dela: jezgra, tela i površine. Svaki deo je od različitog materijala.

8. Danas se u kugle stavljaju jezgra koja su vrsta tega, koji omogućava da energija koja se prenosi na čunjeve prilikom udara bude veća.

9. Ova aktivnost je izuzetno poštovana i kod osoba sa invaliditetom.

10. Ako želite da vidite kako izgleda najskuplja kugla na svetu, obavezno pogledajte:

https://youtu.be/jKe4LU1sc_s

11. Naša redakcija se već dva puta fantastično provela igrajući ovaj sport u Colosseum kuglani. Priznajemo, nakon tri sata igranja su nas boleli mišići 🙂

Za sve čitaoce Youth NOW časopisa spremili smo posebnu pogodnost! Prilikom rezervacije termina u kuglani Colosseum (Dobanovačka 56, Zemun) dobijate 50% popusta uz napomenu da ste tekst pročitali na našem portalu. I, šta da vam kažemo, neka pobedi najbolji! 🙂

Nevena Savković