Upoznajte se (bolje) sa Bitlsima

, KULTURA

The Beatles je engleski legendarni sastav iz Liverpula za koji ste sigurno čuli, a koji mnogi rado slušaju i žive. Generalno, muzika je život. Ona ga pokreće, menja krivine i briše brda. Često se desi da slušanjem muzike koju volimo tugu „obrnemo“ na radost i zaboravimo na muke i frustracije. U tom smislu ovde može stajati baš dosta imena, ali – Bitlsi su jedinstveni. Znate već i sami to.

Ljubitelji dobrog zvuka i ritma osećaju melodije, one koje su širom planete poznate i voljene, koje nas pokrenu i onda kada mislimo da nemamo snage ni prstom da mrdnemo. Rok zvuk, „kul“ ritmovi i zvukovi. Bitlsi. Četiri imena koja čine ovo ludilo muzičke ljubavi: Džon Lenon (pevač), Pol Makartini (basista i pevač), Džordž Harison (gitarista i pevač) i, naravno, bubnjar i pevač Ričard Starki, znan svima kao Ringo Star.


Kako su postali poznati nadaleko i naširoko?

Pa, ako vam kažemo da su se 1962. predstavili sa pesmom „Love me do“ i doživeli ogroman uspeh i da je usledila uskoro i takozvana bitlmanija, a da su 1964. već postali prepoznaljivi širom sveta, sve vam je jasno. Genijalno.

Njihove pesme pevaju o ljubavi, uz takoreći savršen zvuk i prelepe glasove, ritmove i harmoniju. Njihove pesme pokreću, prave smešak i vraćaju spokoj.

Imali su eksperimentalne momente u drugom delu svoje karijere, kada su probali nešto drugačije muzičke stilove i atipične melodije za čuvene Bitlse. Loša atmosfera koja je dugo boravila u bendu dovela je do  raspada u jednom momentu koji ne može biti tačno određen, i svaki od četvorice članova nastavio je solo karijeru. Sarađivali su kasnije, ali ne svi zajedno.

Filmovi koji su snimljeni za vreme trajanja karijere Bitlsa, a u kojim se oni i pojavljuju su: A Hard Day’s Night, Help, Magical Mystery Tour i sjajni crtani filmovi Yellow Submarine i Let It Be.

Za mnoge je Džon Lenon najzvučnije ime sastava ovog legendarnog benda i najupućeniji su u njegovu solo karijeru, koja je takođe bila odlična, baš kao i on. Nažalost, Džon Lenon je ubijen ispred ulaza u svoju zgradu u Njujorku 8. decembra 1980. godine.


Bitlsi su poznati po raznoraznim crtama iz svoje karijere, ali je nekako uvek prvi korak navesti pesme koje će, zaista se iskreno nadamo, ostati u samam vrhu krem rok zvukova koji budi nešto, a to nešto se ne da definisati, ono nas inspiriše na različite načine.

Koje pesme Bitlsa vi rado slušate? Mi ćemo navesti pet.

1. Let it be
2. Help

3. Hey Jude
4. Don’t let me down
5. Yesterday


Karakteristična pojava je odlika Bitlsa. Od prepoznatljivih frizura, preko odela, pa sve do razmišljanja. Za ne tako mnogo vremena, pomeriti granice i „izvozati“ melodije na fenomenalan način koji se dopao ogromnom broju ljudi je zaista nešto neverovatno i vredno pažnje i divljenja.


Delić zanimljivosti o Bitlsima:

1. Da li ste znali da su Bitlsi bili prvi bend koji je održao rok koncert na stadionu?
2. Džon Lenon je na vrhuncu popularnosti benda  izjavio da su Bitlsi popularniji od Isusa, što je “naljutilo” Vatikan i za Bitlse je rečeno da su satanisti koji loše utiču na mlade. No, Rimokatolička crkva od 2010. godine više ne misli tako. Izgleda da je ovako nešto zaista beznačajno naspram eksplozije kvaliteta i zadovoljstva koju pružaju pesme ovog sjajnog sastava.
3. Prodati albumi Bitlsa broje čak oko 600 miliona što ih svrstava u najprodavanije u čitavom svetu.

Vezani filmovi:

1.  I Wanna Hold Your Hand
2. Imagine: John Lennon
3. Across the Universe

Upoznajmo se bolje sa nekom od nepoznatih činjenica, zanimljivostima iznad, pa produžimo put ovoj divnoj temi, ovom divnom i istorijskom bendu.

Pročitajte i: 10 zanimljivih činjenica o Dejvidu Bouviju

Autor: Jelena Luković
Izvori: kafenisanje.rs, Ilustrovani rokenrol vodič, David Vartabedijan
Foto izvori: wallpaperplay.com, pixabay.com