STUDENT NEDELJE: Danilo Potparić, 23, Pravoslavni bogoslovski fakultet

, AKTUELNO

1# Možeš li nam ukratko objasniti svoj razvojni put u gimnaziji? Koje si sve uspehe postigao?

-Gimnaziju „Sveti Sava“ u Požegi upisao sam 2009. godine kao nosilac diplome Vuk Karadžić. Odlučio sam se za prirodno-matematički smer,gde sam stekao dobru osnovu za nastavak svog obrazovanja na studijama. Već u srednjoškolskim danima stičem interesovanje za bavljenje učeničkim pitanjima. U trećoj godini sam izabran za predsednika Učeničkog parlamenta, u četvrtoj godini za člana Školskog odbora, što je bila kruna mog truda i zalaganja. Iskustva stečena u tom periodu, koristila su mi kasnije u studentskom organizovanju.

2# Zašto si se odlučio da upišeš baš Pravoslavni bogoslovski fakultet?

– To je bila moja želja još od osnovne škole. Smatrao sam da je Bogoslovski fakultet mesto gde ću steći dobro opšte obrazovanje, a ujedno i mesto gde ću dobiti odgovore na neka egzistencijalna pitanja koja su me mučila.

3# Prethodne godine si izabran za delegata svog fakulteta u Studentski parlament Univerziteta u Beogradu. Koje aktivnosti obavljaš u okviru svoje funkcije? (tu možeš da ispričaš vezano za Anketu)

-Kao delegat svog fakulteta u Studentskom parlamenta Univerziteta u Beogradu izabran sam za potpredsednika zadužen za studentski standard. Osnovna ideja kojom sam se rukovodio i rukovodim u svom radu jeste da za studente obezbedim što kvalitetniji standard. Po prvi put sam sproveo Anketu o uslovima u studentskim domovima i menzama gde smo locirali probleme i pokušavamo zajednički da ih rešimo. Takođe, pokrenuo sam i akciju studentskih popusta gde sam za studente celog Univerziteta obezbedio popuste. Neke od najznačajnijih kompanija kod kojih smo obezbedili popuste su: Đak sport, Win Win, ASUS, Atelje 212 itd… Istakao bih i odličnu saradnju sa Savezom studenata Beograd. Potvrda dosadašnjeg rada, stigla je pre neki dan od strane Vlade Republike Srbije, gde sam imenovan za člana Upravnog odbora Studentskog centra Beograd, te ću se i kroz ovo telo boriti za bolji položaj studenata.

4# Na koji način uspevaš da uskladiš studije i vannastavne aktivnosti?

– Zabluda je da se studije i vannastavne aktivnosti ne mogu uskladiti. Sve je stvar dobre organizacije. I za sada uspevam da se izborim sa tim.

5# Uskoro završavaš fakultet – možeš li nam otkriti koje planove imaš u nastavku svog obrazovnog i karijernog puta?

-Planovi su mi da master studije završim na svom matičnom fakultetu, a kasnije da teologiju povežem i sa nekom drugom naukom. Ideja mi je da se u životu bavim nekim društveno-humanističkim poslom.

6# Šta bi poručio svim studentima kojima se ne uči i ne radi ništa?

– Kao što reče Džindžer Rodžers, čuvena američka glumica: „Jedini način da u nečemu uživate u svome životu, jeste da to pre svega sami steknete.“ Jedini način da to steknete su učenje i rad.

 

Pripremila: Marija Tomić