STUDENT NEDELJE – Đorđe Dimitrijević, 22, Ekonomski fakultet

, AKTUELNO

YN: Opiši svoj razvojni put pre i tokom fakulteta. Zašto si upisao baš EKOF?

– Interesovanje za ekonomiju sam dobio kroz srednju Ekonomsku školu u Užicu. Tu sam zavoleo skoro sve ekonomske predmete i već na drugoj godini sam znao da će jedina želja za upis biti Ekonomski fakultet. Na kraju srednje škole, kao i većina vršnjaka, nisam imao jasnu viziju čime bih se bavio kroz nekoliko godina, odnosno kojom konkretnom ekonomskom oblašću, ali sam bio siguran da želim više da znam o ekonomiji. Od kako sam upisao fakultet, pa sve do sada, tako i proživljavam svaki predmet. Svaka oblast koju sam proučavao studirajući Ekof bila je zanimljiva, zato sam imao problem prilikom izbora smera – bukvalno sam se “petoumio”. Međutim ono što je najvažnije – da se vratim na kraj srednje škole, opet bih sve isto uradio. Prezadovoljan sam onim što sam dobio studirajući Ekonomski fakultet.

Razvojni put ukratko – Prva stanica i verovatno prelomni trenutak na ovom putu je sam upis Ekonomskog fakulteta. Drugi značajan momenat je bilo učlanjenje u Studentsku uniju i aktivno učešće u studentskom organizovanju. Od treće godine sam se uključio u takmičenja u izradi studija slučaja, što je bio ključni momenat u povezivanju teorije i prakse. Ova takmičenja su mi donela jednu letnju praksu, ogromno iskustvo i stvaranje interesovanja za još neke oblasti ekonomije. Od decembra sam na praksi u Narodnoj banci Srbije, koja za mene u ovih nekoliko meseci predstavlja najznačajniji izvor znanja i razvoja.

YN: Veoma si aktivan i u vannastavnim aktivnostima. Možeš li nam detaljnije objasniti o kojima je reč?

-Da, trudio sam se od samog početka studija. Nakon što sam upisao fakultet učlanio sam se u Studentsku uniju Ekonomskog fakulteta iz koje nosim prelepa iskustva. Aktivnost u uniji sam primarno shvatio kao priliku da unapredim studentsko organizovanje na Ekof-u i steknem određeno vannastavno iskustvo. Međutim bilo je mnogo više od toga. Upoznao sam veliki broj kolega, učestvovao u realizaciji velikog broja projekata i slušao predavanja brojnih stručnjaka. Sve to mi puno pomaže u svakodnevnim izazovima. Značajnim iskustvom smatram i učešće u timu mentorstva na Ekonomskom fakultetu, u okviru kog učestvujem od treće godine studija.

Pored studentskog organizovanja, u trećoj godini sam se zainteresovao za takmičenja u izradi studije slučaja. Case study smatram odličnom prilikom za studenta da izađe iz okvira teorije i radi na konkretnom problemu iz prakse, iznese ga odgovarajućoj kompaniji i dobije feedback za svoj rad. To je savršena prilika da se pre kraja studija ostvari kontakt sa praktičnim problemima. Prvo sam učestvovao na jednom takmičenju na FON-u, da bih kasnije sa kolegama sa Ekof-a prijavio tim za jedno internacionalno takmičnje u oblasti finansijske analize (CFA Institute Challenge). Ispostavilo se da je u oba navrata rezultat bio uspešan, ali to nije najbitnije što se nosi sa ovih takmičenja. Bez obzira na rezultat, iskustvo koje stičete je vrednije od bilo kakve nagrade.

Smatram da je studiranje mnogo više od učenja. Zato sam stava da bi svaki student trebao da se uključi u što više vannastavnih aktivnosti jer je to idealna prilika da se stekne preko potrebno iskustvo za buduća iskušenja.

YN: Diploma ti je nadomak ruke, šta planiraš nakon osnovnih studija?

– Sad kada sam čuo pitanje shvatio sam koliko vreme ustvari brzo prolazi, imam osećaj da sam juče bio brucoš 🙂 Šalu na stranu, od kako sam upisao fakultet sve se je jako dinamično, pa mnoge odluke donosim u hodu. O planu nakon diplome nisam razmišljao, ali sigurno ću upisati master, i nadam se početi da radim. Naravno, osnovni cilj je kontinualno usavršavanje.

YN: Koliko žrtvi i odricanja je neophodno da bi se sve obaveze uskladile u tvom slučaju?

– Mislim da dobrom organizacijom sve može da se postigne i da ne mora da bude puno odricanja. Ja konkretno nemam osećaj da sam tokom studja zbog svih obaveza propustio nešto značajno. Međutim ja obožavam da funkcionišem sa nekoliko obaveza u isto vreme. Iz tog razloga sve te obaveze nisam shvatao kao nešto zbog čega se nekih stvari odričem, već kao nešto što mi generiše energiju, zadovoljstvo i pozitivno raspoloženje.

YN: Motivaciona poruka za sve studente

– Aktivacija! Smatram da su godine studija ključne u razvoju svakog čoveka. To je period kada nam je stopa učenja na najvećem mogućem nivou, pa treba obratiti pažnju u kom pravcu se raspoloživo vreme kanališe. Bitno je da se trudite da svakog dana učinite za sebe nešto što će vas unaprediti u odnosu na prethodni dan (npr. neka vannastavna aktivnost). To je način da se nakon studija diferencirate na tržištu rada i počnete da radite nešto što stvarno želite.

Naravno, godine studija su takođe period u kom bismo trebali da se provodimo i što više uživamo, ovako nešto ne bi smelo da se izostavi.

Trudite se da ukombinujete ove dve stvari!

 

Pripremila: Marija Tomić