Kako bivši partneri utiču na sadašnje veze?

, AKTUELNO

Koliko puta se čuli: ,,Svi su oni istiˮ, od devojaka koje su povređene u emotivnoj vezi po ko zna koji put? Šta ako vam kažem da je prepreka u tome što su one iste iz godine u godinu? One se ne menjaju. One se emotivno ne čiste od neprijatnih iskustava. Baš suprotno, sve više ih ponavljaju u svojim mislima i nastavljaju da žive sa njima. Ne napreduju duhovno. Ne slušaju onaj osećaj u stomaku i grudima koji nam nepogrešivo govori da li je neko za nas čim ga upoznamo. One su te koje ne prihvataju odgovornost za svoje izbore. U sebi čuvaju sva neprijatna iskustva i mane bivših, pa kao detektivi čekaju da novoizabrani načini najsitniju grešku koja će ukazati da je isti kao svi prethodni. Pre nego što počnete da negirate, znajte da se sve ovo odvija na planu naše podsvesti.

Fotografija: Arsenije Radenović

Lakše je reći da je druga strana kriva: ,,Za mene se lepe samo loši momci / loše devojke!ˮ Za svaki odnos je potrebno dvoje. Svaka osoba je u našem životu sa određenim razlogom. Međutim, ukoliko primećujete šablon u svim vašim emotivnim odnosima, onda je vreme da se reflektor okrene ka vama samima. Vreme je da pogledate sebe u oči i da budete potpuno iskreni sa sobom. Da postavite sebi neka važna pitanja: ,,Kako se ja ponašam u vezi? Da li se moje ponašanje ponavljalo iz odnosa u odnos? Da li sam ja kao ličnost napredovala u poslednjih pet godina? Da li se trudim da promenim druge, pa ih time teram? Da li sam sagledala svoje nedostatke na kojima treba da radim? Da li slušam svoju intuiciju?ˮ Za početak je to sasvim dovoljno. Ako otpustite ego, odgovori će doći bez problema. Kakav god da je vaš odgovor, ne treba jadikovati, već odmah krenuti u akciju.

Tačno je da ne možemo da utičemo na svaku situaciju u životu. Međutim, isto tako je tačno da možemo da izaberemo svoju reakciju na apsolutno svaku pojavu života. Niko osim vas samih ne bira sa kime ćete biti u vezi. Niko za vas ne bira trpljenje nepoštovanja, žmurenje ili iznova opraštanje kada se dogodi prevara. To su apsolutno vaši izbori. Stoga, niko drugi ne može da bude odgovoran.

Naravno, postoji i druga opcija. Možete reći kako ovo ništa nema smisla. Možete potpuno bataliti analiziranje sebe i nastaviti kao do sada. Čekati da se dogodi čudo i da se dogode ,,gospodin praviˮ i ,,gospođica pravaˮ. To je, takođe, izbor. Ali ako samo na trenutak razmislite o mogućnosti da ste vi odgovorni za izbor partnera i svoje ponašanje u vezi, to znači da ste vi odgovorni za svoju sreću. Svako bi za sebe poželeo sreću, zar ne?

Dajana Mitrović

Naslovna fotografija: www.azilka.ru