Žene i sport

, AKTUELNO

Obeležavanjem međunarodnog dana devojčica na Facebook-u je praćen brojnim objavama pripadnica slabijeg pola. Ali, zašto je pol odrednica da li je neko slabiji ili jači i da li postoje argumentovani razlozi za to?

U medijima je slika ženske figure prikazana bez oblina i to kao ideal ženske lepote. Svako odstupanje od toga, kako za medijske ličnosti i za žene u svakodnevnom životu,  praćeno je lošim komentarima. Vrednost žene je u tesnoj vezi sa njenim telom. Kada žele da se bave sportom, praćene su kritikama da će dobiti mišiće i da neće izgledati po nametnutim kriterijumima. Neretko pribegavaju dijetama. Nesrećne su, nezadovoljne, izgladnjuju se, ne prihvataju svoje telo, a uvek se nameće pitanje zašto su žene nezadovoljne svojim izgledom.

Sportiskinje su manje plaćene i medijski praćene. Zamera im se da su muškobanjaste i mišićave, a njihov uspeh se stavlja u drugi plan. Da li se odricati sporta ukoliko si žena? Muškarci su društveno prihvaćeniji ukoliko se bave sportom.

Većina žena ima strah od treninga snage. Možete videti kako satima trče u tereteni, ukoliko uopšte kroče u nju. Nametnuta je pogrešna slika da će ih dizanje tegova učiniti neprivlačnim. Dizanje težina neće učiniti ženom mišićavom i nabildovano kao što je stereotipno mišljenje. Fiziologija žene je drugačija od muškaraca i trebalo bi odbaciti  uverenje da će dobiti ovakav izgled.

u-tekst-jovana-p

Sa pojavom fitnes kanala na YouTube-u u Srbiji, daju se preporuke muškarcima kako da ‘’izgrade’’ svoje telo. Saveti za žene su u mnogo manjoj meri ili praćeni seksističkim videima u kojima se preporučuje čišćenje i pranje u kući kao dobar trening.

Fizička aktivnost pomaže fizičkom i mentalnom zdravlju. Pored telesnih promena, sport podiže raspoloženje, ublažava depresiju, stres, poboljšava mentalne sposobnosti i samopoštovanje. Niko se nije pokajao kada je krenuo da se bavi sportom. Zbog ovakvih prednosti, bilo kakvom aktivnošću bi trebalo da se bave i muškarci i žene, bez straha i ograničenja.

Jovana Pešić

 

Izvori fotografija: www.nogodsnomasters.com

www.sportista.me