U 7 koraka do boljeg sna

, AKTUELNO

San sve više postaje precenjen. Često proklinjemo noć, jer nam dan nije dovoljno dug za sve obaveze. A, bez dobrog odmora, ne možemo biti produktivni narednog dana.

Koristeći Fabulous aplikaciju, zasnovanu na psihološkim istraživanjima, predstavljam sedam koraka koji će poboljšati tvoj san.

  1. ISKLJUČI UREĐAJE. Prva stvar koju možeš da uradiš, kako bi povećao kvalitet svog sna, jeste da sat vremena pre spavanja ne koristiš kompjuter i mobilni telefon, niti gledaš TV. Laptop i TV ne bi čak ni trebalo da budu u spavaćoj sobi! Svetlost, koju svi ovi ekrani emituju, šalje mozgu poruku da je još dan i da nije vreme za spavanje. Skrolovanje po Instagramu ili poslednje proveravanje Facebook-a zameni zdravijim navikama – čitanjem knjige, slušanjem muzike, opuštajućom šoljom čaja, meditiranjem… Ako se sam ne možeš uzdržati od proveravanja društvenih mreža pre spavanja, promeni podešavanja na svom internet ruteru, kako bi se sam isključio u ponoć. 2 (2)
  2. ISKLJUČI SVA SVETLA. Napravi raj od svoje spavaće sobe. Ugasi sva svetla, čak i lampice na uređajima. Plavo svetlo sa ekrana kompjutera zameni žutim (instaliranjem aplikacije). Potpuno zamrači svoju sobu. Ako živiš u studentskom domu, a tvoj cimer voli da gleda seriju pre spavanja, možda bi trebalo da razmisliš o nabavljanju maske za spavanje. Takođe, skloni sat iz svog vidokruga. Ako se probudiš u toku noći, stalno ćeš ga proveravati.
  3. ISKLJUČI SVE ZVUKOVE. Eliminiši sve zvukove, koji se čuju kada legneš da spavaš. Ako živiš u bučnoj ulici ili je tvoj stan preblizu lifta, razmisli o korišćenju čepića za uči. Sve što te u toku noći trgne iz sna, smanjuje kvalitet sna, čak i ako odmah po buđenju nastaviš da spavaš.13588982_555479784638967_619768895_o
  4. BUDI ZAHVALAN. Kupi jednu svesku i u njoj svake večeri zapisuj tri stvari iz tog dana, na kojima si zahvalan. Ako ovo budeš radio svakog dana, naučićeš da posmatrajući svet izdvajaš lepe i pozitivne stvari. Samim tim, negativne će te manje uznemirvati.
  5. MEDITIRAJ. Možeš uključiti neki od vodiča za meditaciju na internetu ili se samo koncentrisati na disanje. Diši. Ako si zabrinut, iznerviran ili obeshrabren, odvoji par trenutaka i koncentriši se samo na disanje. Opustiće te. Odaberi i uredi mesto u kojem ćeš meditirati; svaki put kada ga vidiš, setićeš se kad je vreme za ovu aktivnost, koja će ti vremenom prerasti u naviku.13579955_555480167972262_469648044_o
  6. VEŽBAJ. Najbolje bi bilo da vežbaš ujutru, jer je teško, posle dana provedenog na poslu ili fakultetu, naći energiju i motivaciju za vežbanje. Dva sata pre spavanja ne bi trebalo vežbati, jer to može narušiti san. Ako ti je teško da počneš da vežbaš, postavi sebi narednih par pitanja: Koje vežbe ću raditi? Kako da promenim svoju sredinu da bih se podstakao da vežbam? Ko može da vežba sa mnom? Odgovore zapiši, da bi mogao da se podsetiš svaki put kada izgubiš motivaciju za vežbanje.
  7. MISLI DA SI ODMORAN. Poslednje, ali ne najmanje važno – na dobar san utiče i ono što mislimo. Dakle, da bi se osećao naspavano, prva stvar koju ujutru treba da uradiš je da se nasmešiš sebi u ogledalu i kažeš (ili makar pomisliš) kako si se baš lepo naspavao i da si pun energije. Čak iako nekada nije tako. Osmeh je obavezan sastojak poslednjeg koraka.