U 4 koraka do više energije

, AKTUELNO

Budiš se umoran, koliko god sati da provedeš spavajući? Koristiš kafu, energetska pića i slatkiše da bi povratio energiju?

Koristeći Fabulous aplikaciju, zasnovanu na psihološkim istraživanjima, predstavljamo četiri koraka koji će povećati tvoju energiju.

  1. PIJ VODU. Započni dan čašom vode. Nadoknadićeš tečnosti koje si izgubio u toku noći. Naravno, nastavi da piješ vodu u toku dana. Idealno je popiti 11 čaša vode dnevno, ali se ne opterećuj time – samo pij. Kupi flašicu koja će ti biti podsetnik i drži je pored sebe.
    voda
  2. DORUČKUJ. Kvalitetan doručak sastoji se od kvalitetnih proteina i (ni)malo šećera. To su, na primer, jaja ili ovsena kaša. Ako nisi baš gladan ujutru, ponesi bananu ili jabuku sa sobom, kao i miks jezgrastog voća koji će ti dati energiju. Izbegavaj slatkiše za doručak. Energija, koju od njih dobiješ, brzo se istroši. Zapravo, potpuno izbaci slatkiše i grickalice iz kuhinje. Tako nećeš ni padati u iskušenje da ih jedeš.
  3. VEŽBAJ. Vežbanje ne mora podrazumevati učlanjivanje u teretanu ili upisivanje na kurs zumbe. Dovoljno je da prošetaš ili igraš uz omiljenu muziku. Šetnju možeš ubaciti u dnevnu rutinu, tako što ćeš sići jednu stanicu pre tvoje ili prošetati do fakulteta. Bitno je samo da počneš. Nabavi kalendar, koji na jednom listu ima ispisane datume cele godine i precrtavaj dan u kojem si vežbao; biće ti teže da prekineš narastajući lanac iksića. Počni od malog broja ponavljanja vežbe – od jednog trbušnjaka ili skleka. Tako ćeš pobediti glas u sebi, koji govori da je vežbanje dosadno i naporno. Ako želiš da trčiš ujutru, pored kreveta stavi patike; podsećaće te da je vreme za fizičku aktivnost.1 (3)
  4. PROSLAVI. Ne možeš samo juriti da ostvariš sve što si zacrtao, bez odmaranja i uživanja u sopstvenom uspehu. Važan deo usvajanja svake navike je njeno povezivanje sa pozitivnom pratećom emocijom. Zavisnost od droge ili alkohola nastaje baš tako; korisnici se osećaju sjajno posle konzumacije opijata i nastavljaju da ih upotrebljavaju, kako bi ponovo doživeli isti osećaj. Poveži dobar osećaj sa zdravim navikama koje želiš da usvojiš. Odaberi način na koji ćeš proslavljati svoje svakodnevne male uspehe.