#TOP 5 brzih saveta za zdraviji život

, AKTUELNO

Ne, ovo nisu insta saveti koji su “pokupljeni” iz nekog časopisa, sve je na lično isprobano. Pa, da počnemo!

#1 – Ukoliko često kupujete ceđenu pomoranžu ili limunadu u prodavnici i dajete barem 200 dinara za to, nema potrebe da i dalje radite to. Radije kupite kilogram pomorandži za isti novac, iscedite voćku kod kuće, stavite u termos i, voila, možete popiti kad god poželite!

#2 – Šunke, salame, prerađevine…teško je pobeći od toga. Danas je teško proceniti koje je meso kvalitetno a koje nije, ali ipak postoji nekoliko sigurnih namirnica koje se treba kloniti. Paštete svih vrsta i viršle su apsolutni NO NO.  Takođe, gledajte cene. Znamo da vam se ne daje 300 dinara za 200-300 grama neke kvalitetne slanine, ali bolje da i to uradite jednom nedeljno ukoliko ste plićeg džepa nego da svaki drugi dan kupite neku “podrigušu”.

#3 – Reč kafa u svima nama budi različite konotacije u zavisnosti od toga kakvu kafu preferiramo. Espreso, turska, makijato, late, nes – nekad je jednostavno teško odlučiti se! U ovom slučaju važi pravilo – manje je više. Ukoliko vam je apsolutno svejedno koju ćete kafu piti, odlučite se za tursku. Najzdravija je i neće vam škoditi. Sa druge strane, neke od prethodno navedenih vrsta kafa imaju 10 puta više šećera nego neka gazirana pića (posebno mislim na instant kafe u kesicama).

#4 – Iako ne spadamo u red zemalja gde treba izbegavati pijenje vode sa česme, možda se ipak ne treba 100% uzdati u to. Ukoliko svaki dan provodite osam sati sa svojim kolegama na poslu, organizujte se i kupujte svake nedelje balon vode. Neka vam svima bude na oku, a česmu preskočite!

#5 – Vi najbolje znate šta je najbolje za vas i šta vašem telu prija. U supermarketu je definitivno teško naći 100% organske i zdrave proizvode, ali nije nemoguće. Ukoliko vidite da imate loš ten – izbegavajte mlečne proizvode. Ako ste netolerantni na laktozu, izbegavajte proizvode koje je sadrže. Kada ste na poslu/fakuletu, gledajte da vam na svakodnevnom meniju ne bude samo pekara, fast food ili prodavnica, već spremite nekad nešto i sami pa ponesite. Em znate šta ste napravili, em ste uštedeli novac. Čips često navode kao primer veoooooma loše namirnice i trebalo bi ga izbegavati u širokom luku. Čak i ja koja dajem ove savete 1-2 puta mesečno “zgrešim” pa krijem kese po kući da me majka ne ubije 🙂 Svi mi imamo nešto čega se teško odričemo, ali upamtite samo jednu stvar – NE PRETERUJTE NI U ČEMU 🙂

 

Marija Tomić