Superheroji u Beogradskoj filharmoniji

, AKTUELNO

Filharmonijske supermoći na zatvaranju ciklusa Za avanturiste

Na svečanom zatvaranju ciklusa “Za avanturiste” Beogradska filharmonija predstavlja superheroje u klasičnoj muzici, u petak, 2. juna (Kolarac, 20h). Svoje supermoći orkestar će pokazati kroz avanture dva junaka – Vilijama Tela i Supermena, pod upravom Danijela Rajskina, glavnog gostujućeg dirigenta Beogradske filharmonije.

Uvertira opere Vilijam Tel Đoakina Rosinija zasnovana je na legendi o švajcarskom junaku, supermenu XIV veka. Sasvim drugačiju stranu avanture u izmišljenom američkom velegradu, donosi Supermen, mitski junak savremenog doba. Poslužio je kao inspiracija američkom kompozitoru Majklu Doertiju za njegovu, Gremijem nagrađenu, Metropolis simfoniju, nastalu povodom obeležavanja pedeset godina od prvog broja stripa o ovom junaku.

Pripremajući zatvaranje ciklusa Za avanturiste Danijel Rajskin smatra da je upravo avantura glavni kvalitet i jedna od tajni uspeha Beogradske filharmonije: “Kad se osvrnemo na ovu sezonu, Filharmonija ju je započela istorijskim koncertom u čuvenoj sali Čajkovski kojim smo otvorili i sezonu Moskovske filharmonije, a završava sa najvećom koncertnom avanturom na otvorenom, 25. juna. Fascinira me što je publika pozvana da bira repertoar koncerta i raduje me da je na toj top listi odlično kotiran Vilijam Tel koga izvodimo na koncertu u petak“, rekao je glavni gostujući dirigent Beogradske filharmonije.

Na finalnom koncertu ovog ciklusa, publiku očekuje još jedna avantura – otkriće stvaralaštva švajcarskog kompozitora Paula Juona i njegovog Koncerta za violinu i orkestar, u izvođenju Marije Solozobove, jedne od najperspektivnijih violinista mlađe generacije.