Slavimo Beograd na brzinu

, AKTUELNO

 

Beograd u poslednje vreme pravi neverovatne arhitektonske i građevinske poduhvate. Tako je u renoviranje zgrade Generalštaba u u Nemanjinoj ulici uloženo 78 miliona dinara, da bi malo kasnije u njeno rušenje bilo uloženo 180 miliona dinara. Zatim, kula u Beogradu na vodi je fantastičnom građevinskom domišljatošću smanjena sa 220 metara na 168 (izuzećemo podatak da ta zgrada uopšte i ne postoji). Tržni centri na Karaburmi i u Knez Mihailovoj samo što nisu završeni. Beograd ima bogatu tradiciju divlje gradnje, po čemu se nalazi na samom vrhu evropske lestvice. A tradicija se mora čuvati! Sve ovo tera na jedno novo rešenje koje je jednom prilikom spomenuo Mićko Ljubičić zvano „Beograd na brzinu“. Međutim, Mićko nije priložio ni projekat, ni maketu ni stranog investitora. Mi ćemo ovde priložiti neka idejna rešenja za taj projekat koji će se svakako sprovesti jednog dana.

#1 Dogradnja Zindan kapije. Zamislite da ste gastarbajter ili strani investitor koji želi da ima vikendicu na Kalemegdanu, ali ga u tome sprečavaju gluposti poput zabrane gradnje na tom prostoru ili neki tamo generalni urbanistički plan. E pa neće tako više moći! Zato treba nadograditi Zindan kapiju tako da izgleda kao najlepši dvorci u okolini Požarevca i ostalim delovima istočne Srbije, a taj prostor bi se davao u zakup ili bi bio prodat zainteresovanim kupcima čime bi grad stekao veliki prihod.

Ceo svet bi pohrlio da vidi ovo arhitektonsko čudo…

#2 Palata Albanija. Ova dosadna modernistička zgrada kao da vapi za inovacijama. Nalazi se na najboljem mestu u Beogradu koji, kao da ne zna šta je postmoderna. Zato ovoj zgradi treba dodati neki klasični motiv i tako je napraviti čudom postmoderne:

Ali zašto se tu zaustaviti…

E ovako je posrpski…

#3 Hotel Moskva. Pošto bi u ovako osvežen grad navalili milioni turista da vide čuda arhitekture Beograda, neophodno je povećati smeštajne kapacitete beogradskih hotela. A prvi među njima bio bi upravo hotel Moskva:

Niko ne bi primetio razliku između starog i dograđenog dela…

 

#4 Narodni muzej. Svi znaju da ni Narodni muzej ni Staklenac preko puta nemaju posetioce. Prvi jer je zatvoren, a drugi jer, ko će bre da se cima preko 4 semafora da bi stigao do tržnog centra. Prema novom projektu, Narodni muzej bi se preselio u zgradu Staklenca, a Staklenac u zgradu Narodnog muzeja jer je naučno dokazano da ljubitelji kulture, tradicije i umetnosti nisu lenji da prelaze tolike nesinhronizovane semafore da bi videli slike Pikasa, Monea i Gogena (najskuplje u Narodnom muzeju) za razliku od lenjih potrošača koji će svoje krpice kupiti bilo gde. Pritom, jedan dupleks na vrhu zgrade ne bi bio na odmet, a mogao bi da se proda za grdne pare onome ko želi da živi na Trgu Republike.

Ono u desnom uglu je promotivni štand „Beograda na brzinu“

 

#5 Muzej savremene umetnosti. Koga bre briga za umetnost u trenutku kad građani Srbije nikad bolje nisu živeli, a gradi se više nego za vreme Tita… Pesme koje trenutno haraju listama pune su markiranih stvari, first class letova za UAE i ostalih papazjanija koje se puštaju na obližnjim splavovima. A poznato je da su splavovi ponos Beograda i zato je potrebno olakšati njihovo poslovanje tako što će se Muzej savremene umetnosti pretvoriti u „Diskont savremenog pića“ u kom bi se gazde splavova lako mogli snabdevati pićem u svako doba dana ili noći. Jer ako zafali usred žurke, ko će bre da ide u kojekave zabačene diskonte… Zato, ovo je idealno rešenje za ponos našeg grada:

U ovim silosima bi stajale rinfuzne količine pića, a još bi i lebdeli u vazduhu…

 

#6 Palata Srbija. Palata Srbija ne bi pretrpela velike spoljne promene. Zgrada bi bila upotrebljena za instituciju u nastajanju – „Institut za proučavanje starleta i markirane garderobe“ koji bi podrazumevao adaptaciju unutrašnjih prostorija u klubove i kompleks luksuznih bazena u delu dvorišta ka reci kao prirodno stanište ove vrste. Naravno, ova lokacija je odabrana zbog blizine reke i splavova (koji su takođe prirodno stanište starleta).

#7 Bilbordi. Radi promocije ovako pompeznog projekta, nije dovoljno angažovati samo marketinške magove sa Tvitera, već je potrebno po celom gradu i Srbiji postavljati bilborde koji će slaviti ovakav jedan projekat.

Bili bi angažovani i čuvari bilborda (#nova_radna_mesta)

Ovde naravno nije prikazan kompletan plan radova, ali ne treba sumnjati u mogućnost da bismo jednog dana mogli da osvanemo u „Beogradu na brzinu“ sagrađenom na ovakav način…

 

Aleksandar Đukić

Izvor fotografija: autorske fotografije