Ninin kutak: Ko se boji laži još…?

, AKTUELNO

Da, istina je da: Istina boli, a laž ubija.

Mada, ako je i to istina, kako to da na planeti Zemlji ima još ljudi? Do sad bismo bili izumrla vrsta, čije bi ostatke neko nov tražio. Pričalo bi se da nas je laž jednog kišnog dana sve pokosila, iznenada. Samo tako. Puf! Nema više ljudi.

Međutim, verujem da laž i nije toliko ubitačna. Ne brinite. Imam i dokaze!

Pinokio je lagao, bezobraznik jedan. Ništa strašno mu se nije desilo. Samo mu je malo porastao nos. Osvrnite se oko sebe. Vidite li vi sve te nosonje? Mnogo ih je. Slučajnost? Ne bih rekla.

Moram priznati da ni moj nos nije tako mali. Vadim se da je to zbog gena. Međutim, opet lažem. Ne zamerite mi. Prešlo u naviku, valjda.

Razmislite sad vi. Kad i koga ste poslednji put slagali?

Ako ne možete da se setite, to je odlično. Međutim, ako ne možete da se odlučiti da li je to bilo juče u podne ili u ponoć, onda ste problematični. Opet, ne brinite. Razumem vas. Ne znam da li više lažem sebe ili druge. Ne znam ni šta je gore. Zašto su neistine postale naša svakodnevica? Kad je laž postala istina?

Kamenovaćete me sad, ali ima to i nešto dobro u sebi. Postoje te neke „bele“ laži. Ja ih zovem „laži za dobrobit drugih, a i moju“. Ponekad istina jednostavno nije lepa. Žao mi je, istino, ali i ti imaš loše dane. Tada, lakše je, čini se i bolje, reći dobro upakovanu laž, pa nek ide život.

14030777_10208765802855834_2132441484_n

Zastrašujuće. Lažni ljudi, lažna prijateljstva, lažne ljubavi, lažne grudi. Ne smem ni da nastavim dalje. Prosto sad imamo „lažotok“, umesto krvotoka. Ne znam kako nije postalo normalno da svako kod kuće, umesto aparata za merenje pritiska, ima poligraf.

Eh, onda bismo znali da Nikodije iz 5. grupe nije spremio računovodstvo za 3 dana, već da je celo leto proveo za onom raspadnutom zbirkom. Tada bismo znali i da se ona žena iz susedne zgrade nije spotakla i pala, već da je nervozni muž prevaspitavao. Svašta bismo mi znali.

Pazite sad ovo: Ukoliko bi svaki čovek izrekao samo jednu laž na dan, ne postoji dovoljno velika brojka kojom bi se one mogle obuhvatiti. Jednostavno, mi plovimo morem laži, ali ko se boji laži još…

 

Nina Dekić