Pandemija otkazanih događaja

, AKTUELNO, KULTURA

U vreme kada države poput Danske ukidaju sve mere i proglašavaju pobedu nad COVID pandemijom, u Srbiji se svako drugo dešavanje otkazuje ili odlaže. Od početka godine, pozorišta širom Srbije su primorana da otkazuju premijere predstava zbog sve učestalijih slučajeva obolelih među izvođačima. Oficijalni sajtovi i mreže pozorišta liče jedni na druge, sa istim naslovima i izvinjenjima koja se ponavljaju: „Hvala vam na razmevanju, vaše karte biće refundirane“. Otkazana su i brojna gostovanja, među kojima se našla Rumunska nacionalna opera koja je ovog meseca trebalo da nastupa na sceni Madlenijanuma sa operom „Toska“.

Naravno, nisu samo pozorišta pogođena – na sajtu Tickets.rs nalazi se članak sa listom svih događaja u regionu koji su otkazani, odloženi i za koje se već zna novi datum. Koncert norveške folk metal grupe „Wardruna“, koji je bio zakazan za 27. avgust 2021, do sad se odlagao tri puta. Novi datum koncerta je 11. juli na Tašmajdanu. U Nišu su otkazani dugo očekivani Dani švedskog filma, međunarodni festival „Kustendorf 2022“ predviđen za januar, odložen je za maj, utakmice Crvene Zvezde protiv Real Madrida i Fenerbahčea su odložene bez najave za novi datum, a širom države su bili otkazani svi nastupi za doček Srpske nove godine.

Bilo da ste ljubitelj pozorišta, koncerata i svirki, utakmica ili bioskopa, pa čak i da imate svoje zelene kartone, zabavno-umetnički program u Srbiji je sve oskudniji. Publika se ustručava od kupovine karata za događaje baš iz razloga što ne žele da se razočaraju ako se koncert njihovog omiljenog benda otkaže, po ko zna koji put.

Ono što je vedrija strana priče je da nisu baš sva dešavanja otkazana.

Violinista Nemanja Radulović će nastupiti sa Beogradskom filharmonijom u petak 4. februara u velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Za ljubitelje irskih melodija, beogradski bend Orthodox Celts tradicionalno nastupa za Dan svetog Patrika u Domu Omladine, a na sceni Bitef Art Cafe-a 10. februara sviraće Vasil Hadžimanov kvartet sa specijalnim gostom Olegom Kirejevim.

U Domu Omladine Beograda od 1. do 13. februara održaće se izložba Teodore Stojanović pod naslovom „Dostojno Dostojevskog“. U toku je i izložba posvećena radovima Petra Lubarde u galeriji Doma Vojske i trajaće do 5. Februara, kada je organizovano i autorsko vođenje kroz postavku. Na repertoaru Madlenianuma se ponovo našla predstava „Veliki Getsbi“, te se može pogledati 15. februara.

Počeo je Kineski festival svetla koji će se ove godine održati u Novom Sadu u Dunavskom parku, kao i na Savi Promenadi u Beogradu. Festival će trajati do 13. februara.

Izvori:

https://www.tickets.rs/articles/80/otkazaniodlozenipremesteni-dogadjaji

https://www.dnevnik.rs/kultura/naslovi/kultura-na-udaru-korone-odlozen-kustendorf-otkazane-prestave-11-01-2022

https://www.juznevesti.com/Kultura/Otkazana-nedelja-svedskog-filma-u-Nisu.sr.html

https://belgrade-beat.rs/desavanja/sledece-nedelje

Foto izvor: Shutterstock

Autorka: Anja Petrov