Netflix and Chill – kako nam se apsurd uvukao pod kožu

, KULTURA

Film „Parazit” i oskar koji je osvojio svakako su označili proboj korejskog filma u mainstream zapadnu kinematografiju, međutim, kultura „bindžovanja” serija učinila je da se pažnja usmeri na polje serijskog programa.

*SPOJLERI U NAJAVI*

Nova serija „Squid game” ili na srpskom „Igra lignje” oborila je rekorde gledanosti i postala serija gledanija čak i od čuvenih „Igara prestola”. Sama radnja serije zasniva se na seriji dečjih igara koje igraju odrasli ljudi, a oni koji izgube bivaju eliminisani (ubijeni). S obzirom da osnova radnje nije nešto što se već nije moglo videti ranije (knjige i filmovi „Igre gladi”, knjiga i film „Petlja”,…) zanimljivo je zapitati se zašto je baš u ovom trenutku ova serije doživela ovakvu slavu.

Mi smo malo promislili i navodimo vam nekoliko zapažanja koja se mogu navesti kao razlozi koji se odnose na društveni kontekst u kom je ova serija postala poznata.


1. Netfliks produkcija

Iza svakog uspešnog filma ili serije stoji jaka produkcijska kuća. Scenario autora ove serije Hvang Duang-hjuk bio odbijan 2 godine dok ga Netfliks produkcija nije otkupila. Snimanje serije zahteva velika ulaganja, pa se tako može reći da je Netfliks, kao jaka produkcijska kuća, imao mogućnost da to i uradi.



2. Kultura „bindžovanja”

Kao što je prethodno rečeno kultura „bindžovanja” serija jasan je razlog velikog uspeha ove serije. Za one koji ne znaju, „bindžovanje” znači odgledati seriju u jednom dahu, dakle, pogledati sve epizode serije jednu za drugom. S obzirom da Netfliks odjednom objavljuje sve epizode u jednoj sezoni serije, ovo je omogućilo da se ova serija brzo pogleda bez obzira na to što epizode traju po sat vremena.


3. Epidemiološka situacija

S obzirom na svetsku popularnost Netfliksovog portala, omogućeno je da se serija gleda širom planete, ali u ovome veliku igru igra i epidemiološka situacija. Osim mračne strane epidemije Kovida-19, postoji i jedna koja se donekle možemo nazvati pozitivnom, a to je višak slobodnog vremena. Pa tako, s obzirom da je preporučeno da se smanje fizički kontakti sa drugim osobama, slobodno vreme, koje bi inače iskoristili za druženje, koristimo za gledanje filmova i serija.

Jesen je svakako stigla, pa nam vreme ne dozvoljava da dugo budemo napolju, stoga vam preporučujemo da pogledate seriju i sami promislite o još nekim razlozima koji govore u prilog popularnosti ove serije.




Autor: Katarina Pejić
Foto izvor: google.com