MTV video muzičke nagrade 2021: Dominacija Olivije Rodrigo, Lil Nas X-a i grupe „BTS“

, KULTURA

Dobro je poznato da prilike na svetskoj muzičkoj sceni nisu kao pre 20 ili 25 godina. Pre navedenog perioda su dominirali isključivo izvođači iz anglosaksonskog i latinoameričkog govornog područja, a danas popularnim može da se smatra ili izvođač koji je novokomponovani reper, ili neko ko propagira pop muziku sa manje teksta, ili izvođač koji dolazi sa latinoameričkog ili azijskog govornog područja. To je sve bilo ogledalo tradicionalne, 38. dodele MTV video muzičkih nagrada.

Tradicionalna dodela MTV video muzičkih nagrada (MTV Video Music Awards), koju je vodila poznata reperka Doža Ket (Doja Cat), održana je 12. septembra sa početkom od 2 sata iza ponoći po našem vremenu u bruklinskom „Barclays Center-u“. Nakon što je prošlogodišnja dodela bila održana bez prisustva gledalaca, kada su se izvođači publici predstavljali sa različitih lokacija, ovog puta su svi učesnici mogli da se nakon godinu dana pauze pojave na način na koji je ova prestižna dodela muzičkih nagrada bila organizovana tokom prvih 36 godina, počev od 1984. godine.

Čuveno „astronautsko priznanje“, koje je zaštitni znak MTV Video Music Awards-a od samih početaka, ove godine je dobilo novo ruho u čast 40-godišnjice MTV-a, za koje je bio zadužen Kihajnd Vajli (Kehinde Wiley) − redizajnirano priznanje je ukrašeno lozom i cvećem kao simbolima američke istorije, od kojih svaka isprepletena mreža ili list ima različitu istorijsku važnost, poput semena afričkih robova utkanih u američku tapiseriju.

Najviše nominacija za ovogodišnju dodelu, sasvim očekivano, imao je kanadski superstar Džastin Biber − devet potencijalnih priznanja, od kojih je osvojio samo dva: za izvođača godine i za najbolju pop pesmu (Peaches, snimljena u saradnji sa Danijelom Cezarom i Živeonom). Isto toliko priznanja je osvojila još jedna nezaobilazna pevačica Bili Ajliš, i to za najbolju latino numeru (Lo vas a olvidar sa Rozalijom) i najbolji video sa dobrom porukom (Your power). Najviše priznanja od navedenih izvođača osvojili su k-pop grupa „BTS“, reper Lil Nas X, i, očekivano − Olivija Rodrigo; svi po tri komada.

Listu najtrofejnijih vredi započeti sa mlađanom Olivijom Rodrigo, koja je uzburkala ionako nestabilne prilike na svetskoj muzičkoj sceni sa debitantskim albumom „Sour“, koji je od strane visprenih novinara proglašen najslušanijim albumom u trećoj deceniji 21. veka, iako je ona tek krenula. Ona se na dodeli MTV Video Music Awards okitila priznanjima za pesmu godine (Drivers licence), najboljeg novog izvođača i najboljeg izvođača iz programskog segmenta „MTV Push“ (takođe za pesmu Drivers licence). Lil Nas X, poznat po tome što je već sa prvim hitom Old town road uspeo da ponese titulu numere koja se najduže zadržala na prvom mestu „Bilbordove“ Hot 100 liste singlova, okitio se glavnim priznanjem za spot godine (Montero (Call me by your name)), najbolju režiju i najbolje vizuelne efekte za određeni spot. Traženi korejski sastav „BTS“ pokupio je priznanja za grupu godine, najbolju k-pop pesmu, te pesmu leta (potonja dva priznanja su im pripala za numeru Butter).

Prezenterka Doža Ket okitila se priznanjem za najbolju kolaboraciju (Kiss me more sa pevačicom umetničkog imena SZA), dobila je i nagradu za najbolji kreativni koncept za spot za kompoziciju Best friend sa Savetijem, dok se Bruno Mars u duetu sa Andersonom Pakom okitio sa dva priznanja (najbolja R’n’B pesma i najbolja montaža – oba priznanja su im pripala za numeru Leave the door open).

Nagradu za najbolju hip-hop pesmu dobio je Trevis Skot sa Jang Tagom (Young Thug) i reperkom Em Aj Ej (M.I.A.) oličenoj u saradnji Franchise, za najbolji rok nagrađen je Džon Mejer (Last train home), za najbolju alternativu Machine Gun Kelly u duetu sa Blackbear-om (My ex’s best friend). Opus nagrađenih zaokružuju: bivši član „One Direction-a“ Hari Stajls sa priznanjem za najbolju koreografiju (Treat people with kindness), kao i Bijonse za najbolju kinematografiju (Brown eyed girl).

Specijalno priznanje „Globalna ikona“ pripalo je predstavnicima američke alternativne rok scene Dejvu Grolu i njegovom sastavu „Foo Fighters“.

Među prezenterima i najavljivačima nastupa našla su se i slavna imena svetske javne scene poput: Tinaše, Madone, Dženifer Lopez, Hejli Biber (Džastinova supruga), Sindi Loper, Medison Bir, Rite Ore, Bilija Portera, Avril Lavinj, Čarlija XCX, Lesli Grejs, Simone Bils, Konora Mekgregora, Vajklifa Žana, Sijare (Ciara), Fet Džoa, Ašanti, Dža Rula, Tomi Lija, Dejvida Li Rota, Megan Foks i Kortni Kardašijan, između ostalih.

Nažalost, ova dodela nije mogla da se prati na nekom od naših televizija sa nacionalnom frekvencijom, kao što je to bio slučaj pre 20 ili 25 godina. Žurka se nastavlja u novembru u Budimpešti, kada će biti održana dodela MTV Europe Music Awards.

Priredio: Đorđe Vesković

Izvori: CBSNews.com, People.com, Pitchfork.com, Rollingstone.com

Izvor naslovne fotografije: Charles Sykes/Invision/AP